Punaviinikaakao, talven uusi hittijuoma?

kaksi lasillista herkullista aikuisten kaakaota
Hyppää suoraan reseptiin

Punaviinikaakao lämmittää mieltä ja tunnelmaa joulua odotellessa.

Onko glökikausi avattu jo marraskuussa? Tuleeko perinteinen glögi jo korvista ulos ja joulukuu ei ole vielä edes kunnolla alkanut? Tuntuuko, että kaikki joulun lämpöiset juomat on jo nautittu? Ei hätää, sillä punaviinikaakao on herkullinen vaihtoehto pimeisiin iltoihin tai joulun viettoon.

Joulun aikaan ja odotukseen kuuluu perinteisesti paljon erilaisia lämpimiä sekä kylmiä juomia. Näistä hyviä esimerkkejä on glögi, kaakao ja munatoti. Munatoti on Suomessa vähemmän tunnettu, mutta meillä moni vuotinen perinne.

Missä tämä punaviinikaakao on ihana uusi lämmin juoma perinne, munatoti on parasta kylmänä. Palataan kuitenkin munatotiin sitten seuraavalla kerralla.

Punaviinikaakaota voisi melkein kutsua terveysjuomaksi.

Miettikää nyt! Tummasuklaa ja kaakao ovat molemmat aineksia, joilla on paljon terveydellisiä hyötyjä. Punaviinin juomisella kohtuudella on myös paljon hyviä terveysvaikutteita. Toisin sanoen, tämä juoma ruokkii niin kehoa kuin sielua. Ei puhuta siitä sokerista tai rasvasta.. shhh.. nautitaan vaan hyvällä mielellä punaviinikaakaota.

Muokkaat punaviinikaakaon helposti vegaaniseksi.

Itse käytin punaista maitoa kaakaon valmistukseen, mutta kaurajuoma tai mikä tahansa muu kasvispohjainen vaihtoehto toimivat myös hyvin. Punaviinejä on myös tarjolla vegaanisina, jos haluat olla niin tarkka valmistaessasi punaviinikaakaota. Kaakaossa käytetty suklaakastike on myös jo valmiiksi vegaanista, joten sitä ei tarvitse korvata.

Punaviinikaakaon päälle voi laittaa koristeeksi vaahtokarkkeja kellumaan tai vatkata ison kasan kermavaahtoa. Minulla oli kaakaon päällä itsetehtyjä kaneli-vaahtokarkkeja, joihin tulee resepti myöhemmin!

Punaviinikaakao talvisiin iltoihin

Kermavaahdoksi suosittelen Floran uutta täysin kasvispohjaista vispiä. Se sopii erinomaisesti vegaanisen tai ei vegaanisen punaviinikaakaon päälle. Sopii kuin nokka linnulle päähän ja mitä niitä sanontoja nyt onkaan!

Viinilläkin on väliä.

Kun Alkon hyllyillä mietin, mikäköhän viini sopii parhaiten punaviinikaakaoon, päätin kysyä apua henkilöltä, joka tietää viineistä enemmän. Malasenda Roble viinin minulle suositteli bloggaaja ystäväni, joka pitää korkin päällä blogia.

Sain muutaman suoran vaihtoehdon viineksi ja ohjeistuksen, mitä kannattaa etsiä. “Kannattaa melkein etsiä jotain mehevän hedelmäistä, jossa ei oo kauhean vahvat tanniinit.”

kaksi kupillista kaakaota punaviinillä

Näillä kriteereillä voi mennä Alkosta, vaikka kysymään hyvää suositusta. Ei kuitenkaan kannata ostaa kauhean hintavia punaviinejä, koska viini kuitenkin sekoitetaan kaakaoon ja suklaan maku peittää punaviinin omia vivahteita.

Alkoholittoman punaviinikaakaon saat, kun ostat holittoman viinin. Siihenkin voit pyytää suosituksia tai ostaa holittoman version ihan kaupasta. Isoista supermarketeista ainakin pitäisi löytyä alkoholitonta punaviiniä.

Voit tehdä kaakaosta vahvempaa lisäämällä punaviinin määrää.

Tällä reseptillä kaakaosta tulee aika mieto juoma illan viettoon. Eikä se ole huono asia. Joskus on kiva arkisin juoda pari lasillista punaviinikaakaota ilman pelkoa, että on yht’äkkiä juonut pullollisen punaviiniä. Jos kuitenkin haluat tehdä kaakaosta vähän tujumpaa, voit lisätä punaviinin määrää.

Aloita ensin lisäämällä 2 dl ja testaa maku. Lisää halutessasi vielä lisää punaviiniä. Jos haluat tasapainottaa makua niin, että kaakaossa maistuu vielä hyvin suklaa, lisää suklaakastiketta makusi mukaan joukkoon. Alkuperäisellä reseptillä saat neljä kupillista punaviinikaakaota. Kun lisäät viiniä, myös annosten määrä suurenee.

Jäähtyessään punaviinikaakao paksuuntuu ihanasti.

Kun valokuvasin muutamaa lasillista punaviinikaakaota, se ehti vähän jäähtymään. Huomasin, että kaakao paksuuntui ja muuttui kuin samettiseksi kastikkeeksi. Valokuvaus oli muuten erittäin hyvä tekosyy juoda maanantaina keskellä päivää pari lasillista punaviinikaakaota. Suosittelen siis kokeilemaan tätä niin kylmänä kuin lämpimänä.

Punaviinikaakao herkutteluun

Hyviä huomioita:

 • Kaakao säilyy hyvänä pari päivää jääkaapissa, kokeile juoda myös kylmänä.
 • Jäähtyneen kaakaon voi myös lämmittää uudestaan. Älä kuitenkaan keitä, ellet halua alkoholin katoavan.
 • Alkoholi katoaa, kun sitä keittää. Lisää siis punaviini jo valmiiksi lämpimään nesteeseen.
 • Kun punaviini on huoneenlämpöistä, se ei jäähdytä kaakaota liikaa.
 • Saat punaviinikaakaosta vegaanisen, kun korvaat maidon kasvipohjaisella vaihtoehdolla ja valitset vegaanisen punaviinin.
 • Voit nauttia kaakaon pelkiltään tai lisätä päälle kermavaahtoa. Kokeile esim. Floran kasvivispiä.

Suosittelen myös leipomaan näitä piparkakku-brownieita ja nauttimaan niistä punaviinikaakaon kanssa.

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

Punaviinikaakao

Servings 4

Ingredients

 • 20 g tummaa sokeritonta kaakaojauhetta leivonta kaakaota
 • 1 dl suklaakastiketta esim. Pirkka on myös vegaanista
 • 4 dl punaviiniä
 • 4 dl täysmaitoa voi korvata esim. kauramaidolla
 • 2 rkl sokeria
 • ripaus suolaa tuo suklaan mahtavasti esiin, älä jätä laittamatta
 • 1/2 tl vaniljaa vaihtoehtoinen

Instructions

 • Mittaa kaikki ainekset, paitsi punaviini kattilaan. Sekoita ainekset keskenään kaakaoksi.
 • Lämmitä liedellä rauhassa, kunnes seos alkaa höyryämään. Sekoita kaakaota koko ajan vispilällä.
 • Keitä seosta hetken aikaa hyvin sekoittaen. Varo ettei maito pala pohjaan.
 • Poista liedeltä.
 • Kaada punaviini kaakaon joukkoon ja sekoita.
 • Jos seos jäähtyy liikaa, lämmitä liedellä uudestaan varovasti. Älä kuitenkaan keitä pitkään, ettei alkoholi katoa.
 • Lisää päälle kermavaahtoa tai vaahtokarkkeja. Voit tarjoilla punaviinikaakaon myös sellaisenaan.
 • Nauti.

Leave a Comment