Rouskuva kurpitsapiirakka pähkinämurulla

kurpitsapiirakka pähkinämurulla leivottuna vuokaan
Hyppää suoraan reseptiin.

Kurpitsapiirakka pähkinämurulla tuo suutuntumaa normaaliin kurpitsapiirakkaan.

Kurpitsapiirakka on ehkä yksi tunnetuimmista amerikkalaisista leivonnaisista. Samalla tavalla kuin browniet, amerikkalaiset pannukakut ja omenapiirakka. Kurpitsapiirakka pähkinämurulla on samaan aikaan perinteinen, mutta silti tuo jotain uutta perinteisiin.

Ymmärtääkseni kurpitsapiirakkaa syödään Amerikassa yleisemmin kiitospäivän aterian päätteeksi. Kiitospäivä on tänä vuonna 26.11 eli huomenna. Suomessa piirakka sopii hyvin syksyyn ja joulun odotukseen, lämpöisten mausteidensa ansiosta. Vaikka et juhlisikaan kiitospäivää, sopii tämä kurpitsapiirakka pähkinämurulla täydellisesti lämmittämään mieltä viileinä talvisina päivinä.

Minulle henkilökohtaisesti kurpitsapiirakka on tullut tutuksi muumeista. Kuka voisi unohtaa muumimamman herkullisen näköisiä kurpitsapiirakoita tai muita kurpitsa herkkuja. Vieläkin unelmoin, että voisin tehdä jättikurpitsasta majan ja asua siellä kuin Pikku Myy. Napsia pieniä paloja kurpitsaa majan seinistä.

Suomalaiset ovat piirakka kansaa, vaikka meidän piirakkamme ovatkin usein erilaisia. Itse olenkin kehittämässä jonkinlaista perinnettä kurpitsapiirakan leipomisesta. Tein samanlaisen kurpitsapiirakan viime vuonna ja sainkin inspiraation reseptin päivittämiseen selatessani vanhoja kuvia. Kännykässä oli vain yksi kuva viime vuoden piirakasta ja nyt kuvia uudesta versiosta on reilu sata.

Luulen, että perinteenä säilyy juuri tämä kurpitsapiirakka pähkinämurulla ja päivitän reseptiä uudestaan joka vuosi. Piirakan kanssa olisi sopinut täydellisesti vaahtoutuva vaniljakastike, mutta me söimme sen sellaisenaan. Herkulliset jälkiruuat harvoin tarvitsevat mitään vierelleen, mutta vaniljakastike tai jäätelö ei ainakaan tee mistään huonompaa.

Pähkinämuru on helppo ja täydellinen lisä silkkiseen kurpitsapiirakkaan.

Suutuntumaa, suutuntumaa ja suutuntumaa. Kaikissa ohjelmissa kuulee, kuinka kaikessa tarvitsee olla suutuntumaa ja tästä sitä löytyy. Pähkinämuru on helppo tehdä ja se tuo piirakkaan paljon makua, sekä erityisesti sitä paljon puhuttua suutuntumaa. Ei tarvitse muuta kuin murskata pähkinät ja sekoittaa ainekset keskenään. Muru levitetään jo osittain kypsennetyn kurpitsapiirakan päälle.

Kurpitsapiirakka pähkinämurulla tarvitsee tietysti täydellisen pohjan.

Paras piirakkataikina on voitaikina, mutta voit käyttää myös jotain muuta piirakkataikinaa. Halutessasi voit myös lyhentää yhden työvaiheen ja ostaa piirakkapohjan valmiina. Tämän piirakan pohja ei ole oma reseptini, vaan tein pohjan suoraan The Scran Line reseptillä. Joitain klassikoita on niin paljon, että niitä ei kannata alkaa keksimään uudestaan.

Kurpitsapiirakan täyte on hyvin vetistä, joten piirakkapohjan esipaistaminen on tärkeää. Helpoiten hoidat homman, kun ostat pussillisen kuivia herneitä. Piirakkataikina asetellaan vuokaan, jonka jälkeen taikinaan tökitään haarukalla pieniä reikiä.

Seuraavaksi piirakkapohjan päälle laitetaan leivinpaperi ja leivinpaperin päälle kaadetaan kuivatut herneet. Kaada herneitä reilusti pohjan päälle, jotta koko pohja peittyy ja herneiden paino estää pohjaa kohoamasta. Paista pohjaa n. 10 minuuttia ja poista uunista. Kaada herneet laakeaan astiaan jäähtymään ja poista leivinpaperi.

Älä heitä herneitä pois vaan säästä kuivatut herneet. Voit käyttää herneitä uudestaan samaan tarkoitukseen useamman kerran.

kaunis kurpitsapiirakka pähkinämurulla

Esipaistamisen jälkeen voidaan lisätä kurpitsatäyte.

Vaikka tässä piirakassa on useampi vaihe, jokainen niistä on helppo. Yksinkertaisia aineita ja yksinkertaisia toteutuksia. Kurpitsapiirakan täytteessä kaikki ainekset vain laitetaan kulhoon ja sekoitetaan keskenään. Siinäpä se. Kohta onkin herkullinen piirakka jo valmis. Lopputulos on myös erittäin tyydyttävä, kun piirakan valmistukseen on käytetty aikaa ja rakkautta.

Kokeile myös;

Mangopiirakka-kauramurulla

Karamelli-banaanikeikauskakku

Pilven pehmeä päärynäpiirakka

Voitaikina piirakkapohjaan:

Tällä reseptillä tulee taikinaa tarpeeksi kahteen pohjaan. Voit joko puolittaa reseptin tai pakastaa puolet valmiista taikinasta. Esim. amerikkalaisessa omenapiirakassa toisesta puolesta saa tehtyä päällisen piirakalle.

380 g jauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
225g voita (kylmää voita kuutioituna)
3-4 rkl jääkylmää vettä
1 rkl vodkaa tai etikkaa

  • Paloittele voi ja laita takaisin jääkaappiin.
  • Lisää etikka tai vodka kylmään veteen. laita vesi myös jääkaappiin odottamaan.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin sekoittaen,
  • Nypi tai sekoita monitoimikoneella voi jauhojen joukkoon, kunnes taikina on murumaista.
  • Lisää kylmä vesi joko haarukan avulla tai monitoimikoneessa taikinaan.
  • Painele taikinaa kunnes piirakkataikina muodostuu. Älä vaivaa taikinaa, vaan lopeta heti kun taikina on muodostunut.
  • Jaa taikina kahtia ja kääri taikina kelmuun. Kauli taikinaa litteäksi ja siirrä jääkaappiin ainakin tunniksi.
  • Ota taikina jääkaapista ja anna sen lämmitä 10 minuuttia.
  • Kauli jauhotetulla työtasolla hieman piirakkavuokaa suurempi taikinalevy.
  • Muotoile vuokaa apuna käyttäen taikinasta ympyrä. Taikina ympyrä saa olla muutamia senttejä leveämpi kuin piirakka vuoka.
  • Nosta kaulinta apuna käyttäen piirakka taikina vuokaan ja asettele hellästi.
  • Painele reunoihin kauniit kuviot haluamallasi tavalla.
  • Paista pohja piirakkaohjeen mukaisesti.

Pähkinämuru piirakalle;

100 g pähkinöitä hienonnettuna (esim. pekaani, hasselpähkinä, saksanpähkinä yms.)
1/2 tl suolaa
70 g fariinisokeria
1 rkl vaahterasiirappia/siirappia
1 tl vaniljaa (sokeria tai uutetta yms.)
1 rkl sokeria

  • Murskaa pähkinät monitoimikoneella tai käsin. Niin että pähkinä on suhteellisen pientä murua.
  • Lisää kaikki loput ainekset pähkinämurun joukkoon ja sekoita hyvin.
  • Paista noin 20 minuuttia piirakan päällä.

Rouskuva kurpitsapiirakka pähkinämurulla

Course baking, Dessert, jälkiruoka, leivonta
Cuisine American
Keyword kurpitsa, pähkinä, piirakka

Ingredients

  • 1 prk kurpitsasosetta 425 g
  • 3 kpl kananmunia
  • 125 g sokeria
  • 125 g fariinisokeria
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl ohratärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1 tl vaniljaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/8 tl neilikkaa
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1/8 tl maustepippuria tai mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl täysmaitoa

Instructions

  • Lämmitä uuni 190c asteeseen.
  • Voitele piirakkavuoka.
  • Sekoita kurpitsasose, munat ja sokeri hyvin sekaisin.
  • Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita voimakkaasti kaikki sekaisin.
  • Asettele itsetehty tai kaupan piirakkataikina vuokaa.
  • Töki piirakkapohjaan haarukalla reikiä. Levitä taikinan päälle leivinpaperi ja kaada painoa leivinpaperin päälle. (esimerkiksi kuivia herneitä) Esipaista taikinaa 10 minuuttia uuni keskitasolla.
  • Ota piirakka pohja pois uunista ja poista painot sekä leivinpaperi.
  • Sekoita täytettä niin, että kaikki ainekset ovat tasaisesti sekaisin. Kaada kurpitsatäyte piirakkavuokaan pohjan päälle.
  • Paista uunissa keskitasolla 40 minuuttia. Peitä piirakan reunat foliolla, jos ne alkavat tummumaan.
  • Ota piirakka pois uunista. Ripottele kaikki pähkinäkuorrute tasaisesti piirakan päälle.
  • Laita piirakka takaisin uuniin ja anna paistua vielä 15-20 minuuttia.
  • Ota kypsä piirakka pois uunista. Anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua.
  • Tarjoile esim. vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Leave a Comment