Kakkumuru kääretorttu valkosuklaamoussella

Valkosuklaa mascarpone mousse kääretortun täytteenä
Hyppää suoraan reseptiin

Kakkumuru, valkosuklaa, värikkäät nonparellit ja kääretorttu.

Ensin voitaisiin puhua siitä, mistä tämä kakkumuru kääretorttu on saanut inspiraationsa. Tämä resepti on nimittäin saanut vahvat vaikutteet tästä birthday cake kakusta. Itse asiassa reseptin kakkumuru on tehty täysin samoilla ohjeilla, joita kyseisessä synttärikakussa käytetään. Kaikki muu sen jälkeen onkin vähän omaa soveltamista.

Momofuku Milk Bar leipomo, mistä tämä kakku on kotoisin, on hyvin suosittu Amerikassa ja kaikki sen leivokset ovat yhtä over the top kuin tämä kyseinen kakku. Niin hauskoja ja niin jänniä. Silti hyvin klassisia ja muistoja herättäviä. Joskus aion tehdä kokonaan birthday cake reseptiä noudattaen heidän kakkunsa, mutta nyt ei ollut sen aika. Toivottavasti joskus pääsen myös maistamaan heidän alkuperäisiä leivoksiaan.

Onko joku teistä ikinä yrittänyt tehdä kyseistä kakkua? Kakku on noussut suureen suosioon eri some kanavilla, koska se on niin kaunis, mutta ilmeisesti hyvin haastava toteuttaa. Vaikka resepti on hyvin moni osainen, ei se omaan silmään mahdottomalta tunnu. Tämä ajatusmaailma on tosin saanut monta menemään metsään, joten kiinnostaa tietää, miten itse suoriutuisin.

Mascarpone vs tuorejuusto.

Tässä reseptissä on oi niin herkullista valkosuklaamoussea. Moni suosii kakkujen täytteissä ja muissa resepteissä, jotka vaativat mousseja yms. mieluummin tuorejuustoa. Itse pidän paljon enemmän mascarponen käyttämisestä tässä tarkoituksessa. Omaan makuuni tuorejuusto on liian vahva maku ja moussessa se vie huomiota siltä maulta, joka kuuluu tuoda esiin.

Mascarpone taas on täydellinen tähän tarkoitukseen. Mascarpone juusto on hyvin mieto maultaa, rasvainen, kermainen ja hyvin pyöreä. Se pehmeyttää ja tuo täyteläisen maun, oli se sitten tarjolla pelkkänä moussena tai kakun välissä. Rakenteeltaan mascarpone on hyvin samanlainen kuin tuorejuusto, eli melkein kaikki reseptit, jotka vaativat tuorejuustoa voi myös toteuttaa mascarponella. Suosin mascarpone juustoa nykyään myös juustokakuissa, koska tuorejuusto maistuu niissäkin mielestäni kovin vahvana. Varsinkin hyydytetyissä.

Nämä ovat tietenkin mielipide asioita ja jos pidät kovasti tuorejuustosta, voit tässä reseptissä tehdä vaihdoksen toisin päin. Mascarpone ja tuorejuusto ovat muuten hinnoiltaankin aika saman kaltaiset, eli suosittelen kuitenkin kokeilemaan välillä kermaista mascarpone juustoa tuorejuuston tilalle.

Nonparellit ja strösselit.

Jotta kakkumuru kääretorttu saisi vähän synttäri fiilistä, lisätään taikinaan ja kakkumuruun strösseleitä. Vai laitetaanko sittenkin nonparelleja? Tiesittekö, että strösseli ja nonparelli ovat oikeasti kaksi eri asiaa? Minä en jonkin aika sitten tiennyt.. Luulin aina, että ne ovat vain eri sana samalle asialle.

No eipä ollut näin. Helposti selitettynä nonparellit ovat niitä pieniä pyöreitä ja strösselit ovat pieniä värikkäitä “tikkuja.” Yleensä myös nonparellit eivät maistu paljon miltään, kun taas strösselit ovat jonkin makuisia. Esimerkiksi perus värikkäät strösselit ovat hedelmän makuisia.

Itse käytin kakkumurussa strösseleitä, minkä ansiosta rapeat herkkupalat saivat kivan hedelmäisen tuttifrutti maun. Taikinassa käytin nonparelleja, mutta tähänkin suosittelen mieluummin strösseleitä.

Päädyin nonparelleihin, koska minulla oli molempia kaapissa ja halusin käyttää kaikki pois. Myös koska ensimmäinen kääretorttupohja meni ihan mönkään ja söi kääretorttupohjaan tarkoitetut strösselit. Enkä todellakaan lähtenyt pyöräilemään kauppaan, koska kaapissa oli tosiaankin niitä nonparelleja.

Kakkumuru tuo kivaa purutuntumaa pehmeään kääretorttuun.

Kakkumuru kääretorttu on myös sen takia hauska, että sen sisällä ja päällä on vähän purutuntumaa. Herkullista purutuntumaa. Monet jälkiruuat ja yleensä myös perinteiset kääretortut ovat kokonaan pehmeitä. Kuitenkin monet kokki ja leivonta ohjelmat ovat meitä opettaneet, että purutuntuma tekee kaikesta parempaa. Se on muuten totta se!

Synttärikakkumuru on itsessään jo niin herkullista, että sitä ei meinaa melkein riittää kääretortun väliin. Kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen ja säästää vähän kääretorttuun, koska jos se on pelkiltään jo niin hyvää, niin kuinka hyvää se on käärittynä kakkuun ja valkosuklaaseen? Todella hyvää I tell you!

Ennen kakkumurun paistamista, muodosta taikinasta myös hiukan isompia “palloja” tai kimpaleita. Puolet tästä murusta menee kääretortun väliin ja puolet tulee koristeeksi päälle. Haluat säästää isot palaset koristeeksi, koska ne tekevät kääretortusta kauniin.

Kakkumuru muuten säilyy rapsakkana myös kääretortun sisällä. Olin vähän huolissani tästä, että tuleeko niistä palasista ihan lössöjä, kun kääretorttu on kääritty ja jos kaikkea ei syö kerralla. Ei huolta! Vielä kolmen päivänkin jälkeen muruset olivat kivan rapsakoita, kun kääretorttua haki salaa palan jääkaapista.

Säilytä valmista kääretorttua jääkaapissa hyvin ilmalta suojattuna. Kääretorttu ja mousse imevät itseensä äkkiä sen kuuluisan jääkaapin maun, jos torttua ei ole tiiviisti pakattu. Kääretorttu säilyy hyvänä noin viisi päivää sen valmistuksesta. Tämän jälkeen maku alkaa kärsimään. Tätä kääretorttua ei kannata valmiina enää pakastaa, sillä mousse ja kakkumurut kärsivät pakastuksesta.

Kääretorttu tomusokerista.

Tähän reseptiin ei käytetä normaalia sokeria vaan tomusokeria. Ajatus lähti siitä, että kaappi on täynnä erilaisia sokereita, mihin ne voisi käyttää. Siinä missä normaalia sokeria tulee käytettyä melkein kaikkeen, tomusokeri kuluu hurjan hitaasti meidän kaapistamme. Päätin siis, että sokeri kun sokeri ja tästä tulee nyt kääretorttu.

Jos haluat tehdä kääretorttu pohjan tavallisella sokerilla, kokeile tätä banoffee kääretortun pohjaa.

Tämä kakkumuru kääretorttu pohja on koko uunipellin kokoinen. Saat siitä siis yhden pitkän kääretortun tai kaksi pientä. Mikäli haluat valmistaa vain yhden pienen kääretortun, suosittelen tekemään silti pohjan kokonaisena. Ennen täyttämistä puolitat kääretorttupohjan ja pakastat puolen, jota et käytä. Tässä tapauksessa voit valmistaa moussea ja kakkumurua puolikkaan ohjeen verran.

Koko pellin kokoisesta kääretortusta riittää noin 15 annosta. Puolitetusta kääretortusta syö siis noin seitsemän henkilöä. Itse puolitin kääretortun täyttämisen jälkeen ja kuvasin vain puolikkaalla kääretortulla. Toisen puolen koristelin ja vein naapureille kahvin kaveriksi. Tai mehun kaveriksi, koska naapurissa asuu myös muutama lapsi.

KAKKUMURU:

100g sokeria
25g fariinisokeria
90g vehnäjauhoja
2g leivinjauhetta
2g suolaa
20g värikkäitä strösseleitä
40g öljyä
12g vanilja esanssia tai uutetta

 • Lämmitä uuni 150c asteeseen.
 • Levitä leivinpaperi uunipellille.
 • Yhdistä sähkövatkaimella sekoittaen kaikki kuivat ainekset keskenään. Sokerit, jauho, leivinjauhe, suola ja strösselit. Käytä vatkaimen matalinta asetusta.
 • Lisää öljy ja vanilja. Sekoita kunnes pieniä paakkuja syntyy.
 • Kaada seos pellille. Muodosta osasta muruista isompia muruja/palloja.
 • Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia.
 • Poista kypsät muruset uunista ja anna jäähtyä kokonaan ennen käyttöä.
 • Säilyy huoneen lämmössä ilmatiiviissä paketissa viikon ja kuukauden jääkaapissa tai pakkasessa.

VALKOSUKLAAMOUSSE:

1 dl vispikermaa
250g mascarponea
145g valkosuklaata

 • Sulata valkosuklaa mikrossa. Paloittele valkosuklaa ja lämmitä mikron kestävässä astiassa kymmenen sekunnin välein sekoittaen. Toista kunnes valkosuklaa on sulanut.
 • Vaahdota vispikerma vahvaksi vaahdoksi.
 • Riko sähkövatkaimella mascarponen rakenne. Lisää valkosuklaa mascarponen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
 • Sekoita vispikerma mascarponen ja valkosuklaan joukkoon.
 • Säilytä kylmässä käyttöön saakka.

Kakkumuru kääretorttu

Course baking, Dessert, jälkiruoka, leivonta
Cuisine American, finnish
Keyword kääretorttu, kakkumuru, mascarpone, strösseli, valkosuklaamousse
Servings 15

Ingredients

 • 4 kpl kananmunia
 • 3 dl tomusokeria
 • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl ohratärkkelystä
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vanilja aromia tai uutetta tai muuta vastaavaa
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 dl strösseleitä värikkäitä

Instructions

 • Lämmitä uuni 180c asteeseen.
 • Levitä leivinpaperi uunipellille. Voitele leivinpaperi voilla, margariinilla tai öljyllä.
 • Vaahdota munat ja sokeri vahvaksi munavaahdoksi.
 • Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään, paitsi strösselit.
 • Lisää kuivat aineet munavaahtoon varovasti taitellen. Taittele kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet taikinaksi.
 • Lisää viimeiseksi vanilja varovasti taitellen.
 • Kaada taikina uunipellille voidellun leivinpaperin päälle. Levitä taikina tasaisesti joka puolelle peltiä.
 • Ripottele strösselit tasaisesti taikinan pinnalle joka puolelle.
 • Paista uunin keskiosassa 7-10 minuuttia, kunnes hammastikku/yms tulee tökättäessä puhtaana ulos pohjasta.
 • Ota kääretorttupohja uunista pois. Anna jäähtyä liinan alla, kunnes täysin jäähtynyt.
 • Käännä kääretorttupohja varovasti toisen leivinpaperin päälle. Niin, että paistossa käytetty leivinpaperi on nyt yläpuolella.
 • Irrota paistossa käytetty leivinpaperi varovasti irti kääretorttupohjasta.
 • Käännä kääretorttupohja puhtaalle leivinpaperille niin, että äsken paljastunut kakkupinta on taas pöytään päin.
 • Täytä kääretorttu valkosuklaamoussella. Säästä noin 1/3 valkosuklaamoussea pursotettavaksi kääretortun päälle. Jätä ylimmästä reunasta n. 2cm ilman täytettä.
 • Ripottele kääretortun sisään puolet kakkumurusta. Säästä isoja paloja murua koristeeksi kääretortun päälle.
 • Aloita kääretortun kääriminen puolelta, joka on sinua lähinnä. Kääri suuntaan, johon jätit 2cm tyhjää tilaa.
 • Käytä leivinpaperia apuna käärimisessä ja kääri rulla mahdollisimman tiukalle. Älä välitä, jos täytettä tulee hiukan pihalle. Pyyhi viimeisenä yli tullut täyte.
 • Jätä saumakohta kääretortun alapuolelle. Peitä leivinpaperilla ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
 • Levitä tai pursota loput valkosuklaamousset haluamallasi tavalla kääretortun päälle.
 • Asettele isot kakkumurut kääretortun päälle kauniisti. Ripottele loput kauttaaltaan kääretortun päälle.
 • Tarjoile ja nauti.

Leave a Comment