Mausteinen porkkanakakku sitruuna-tuorejuustokuorrutteella

maailman paras porkkanakkakku pala ja tuorejuustokuorrute
HYPPÄÄ SUORAAN RESEPTIIN

Mausteinen porkkanakakku sopii herkuteltavaksi erityisen hyvin, kun ulkona on kylmä ja märkä sää.

Mausteinen porkkanakakku sopii myös erityisen hyvin hetkiin, kun tuntuu, että elämä vähän potkii päähän. Kakun mausteisuus lämmittää mieltä ja sielua samalla tavalla kylmänä syyspäivänä kuin jos sinulla vain on huono päivä. Mausteisuus tuo mieleen syksyn ja lähenevän joulun. Se tuo mieleen värikkäitä lehtiä puissa, ensimmäisen lumi sateen, lämpimän kupin teetä ja paljon muuta.

Minulla on ollut muutaman viikon jo niin sanotusti huono viikko. Ehkä paremmin sanottuna henkisesti raskas. Sain jonkin aika sitten potkut omasta päivätyöstäni ja sen käsittely on vienyt rutkasti aikaa ja resursseja omassa mielessäni. Vaikka sen ymmärtää, että nyt moni ihminen on irtisanottu työstään varsinkin ravintola-alalla, ei se tee omasta prosessista yhtään helpompaa. Koen siltikin, että oma irtisanomiseni oli kohtuuton ja epäreilu, mitä se monella tapaa olikin.

Hopea reunuksena tässä on se, että nyt saan keskittyä blogiini ja sen sivutuotteisiin paljon paremmin. Saan leipoa paljon enemmän ja ainakin jonkin aikaa viettää myös paljon enemmän aikaa perheeni kanssa. Ainakin sen aikaa, kunnes löydän uuden työn tai keksin muun suunnan tulevaisuudelle. Sitä ennen, keskityn vahvasti leipomaan.

Leipomiseen keskittyminen on hyvä juttu, koska leipominen ja omien tuotosten syöminen on sitä jotain, joka auttaa hyvin stressiin ja pahaan mieleen. Kuten jo mainitsin, varsinkin tämän mausteisen porkkanakakun syöminen tuottaa hyvää ja lämmintä mieltä.

Viimeviikko oli myös muista syistä blogin puolella hiljainen.

Sen lisäksi, että työrintamalla ei mene tällä hetkellä kuin Strömsössä, saimme reilu viikko sitten koko suku ikäviä uutisia. Kuten kirjoitin jo Instagramin puolella lisätessäni kuvaa uusimmasta kakustani, oli se kakku viimeinen kakku pappani matkaan. Pappa oli meille kaikille rakas ja tulee aina olemaan.

Sain kunnian tehdä kakun hautajaisiin ja halusin tehdä siitä mahdollisimman paljon pappani näköisen. Teen joskus vielä blogikirjoituksen siitä ja muista kakuista, joita olen leipomisurani aikana leiponut. Surutyön ja kakun suunnittelun takia, en jaksanut viimeviikolla kirjoittaa mitään blogin puolelle. Ajatukset olivat jossain muualla.

Vaikka joskus on hankalaa ja surullista, olen silti kiitollinen kaikesta siitä mitä minulla on ja keiden kanssa saan tätä elämää jakaa. Siksi myös leipominen on hauska harrastus, koska saan jakaa tuotoksiani muille ja saan leipoa niitä esimerkiksi lasteni kanssa. Joten ei muuta, kun leipomaan vaan, niin mieli alkaa pikkuhiljaa piristymään. Papalle haluan vielä sanoa, että kismekutnite, koska en sitä pystynyt hautajaisissa ääneen sanomaan.

Mausteinen porkkanakakku on hyvä tapa huijata itseään, että syö terveellisesti.

Tai siis, onhan tässä reseptissä paljon porkkanaa, ananasta, mausteita ja pähkinää.. miten niin muka ei ole terveellinen? Nämä osat ovat hyväksi keholle ja loput kuten esimerkiksi voi ja sokeri saavat kakun herkulliseksi, joten se on hyvää mielelle. Kaikki voittaa!

Jos ihan totta puhutaan, kun tein tätä kakkua niin suunnitelmat kenelle se oli tarjottavaksi, olivat muuttuneet ja kakku jäi meidän yksin kulutettavaksi. Eli.. ehkä kun on syönyt yksin puoli kakkua, niin ei voi enää sanoa, että se olisi terveellistä. En sentään muuttunut oranssiksi. Olisiko jotain vinkkejä mihin tai kenelle voisi lahjoittaa näitä leipomuksia, joita ei välttämättä itse enää pysty syömään?

Mausteinen porkkanakakku on helppo leipoa ja helppo koristella. Minä halusin vähän syksyistä fiilistä ja värjäsin vähän pursotuksia, jotka tein kakun päälle. Sekään ei mennyt ihan niin kuin piti, koska minulla ei ollut oranssia elintarvikeväriä ja punainen sekä keltainen väri olivat molemmat päässeet loppumaan. Eli se siitä ajatuksesta oranssista. Tuorejuustosta tuli enemmän vaaleanpunaisen sävyinen, mutta kaunis sekin väri on.

Voit kuitenkin aivan hyvin käyttää tuorejuustokuorrutteen sellaisenaan. Ei ole tarvetta värjätä tai edes pursottaa kuorrutetta. Voit vain levittää tuorejuustokuorrutteen ensin täytteeksi ja viimeisenä vain kakun päälle tai ehkä myös kakun reunoille. Tässä voi olla aika luova, jos haluaa. Valkoisen kuorrutteen päälle voi vaikka vähän ripotella pähkinärouhetta tai jättää kakun koristelematta. Porkkanakakku saa olla yksinkertaisen kaunis.

Hyvää tämä on ihan miten tahansa sen koristelet.

Omaan kakkuuni halusin reilusti pähkinäisyyttä, joten paahdoin vielä erikseen hasselpähkinä murskan ennen, kun lisäsin sen taikinaan. Näin pähkinän oma maku pääsee vielä hienommin esille kakussa. Porkkana ja ananas tuovat loistavaa mehevyyttä sekä makeutta kakkuun. Mausteisen kakun taittaa ihanasti raikas ja sitruksinen tuorejuustokuorrute. Kyllä vaan on herkkua!

Tämä tuorejuustokuorrute, on vain hiukan muokattu versio the scran line sivuston ohjeesta. Se on herkullinen kuorrute ja käytin sitä edellisen kerran meidän vanhemman lapsemme synttärikakkuun. Red velvet kakku ja tuorejuustokuorrute ovat myös mahtava makuyhdistelmä.

Voit halutessasi tehdä tämän kakun myös pellillä, mutta silloin kannattaa muuttaa hiukan paistoaikaa.

Riippuen kakun paksuudesta, kokeilisin ensimmäisen kerran porkkanakakun kypsyyttä 20 minuutin kohdalla. Pellilliseen porkkanakakkuun voi vain levittää kuorrutteen koko alueelle, ripotella päälle pähkinämurua ja leikata annospalat valmiiksi. Itse halusin mieluummin käyttää pyöreitä kakkuvuokia ja tehdä tästä enemmän kakku kakun.

Uskokaa huviksenne, että kulhoa on putsaamassa aivan varmasti joku kielellään ja uunin edessä odottaa malttamaton leipuri, että koska se kakku on valmis. Koita myös olla syömättä kaikkea kuorrutetta ennen kuin se on kakun päällä.

Toinen hyvä leivontaprojekti sateisille ja kylmille päiville on esimerksi tämä pilven pehmeä päärynäpiirakka. Kun leivot molempia, saat hyvän annoksen hedelmiä ja vihanneksia kerralla vink vink!’

Porkkanakakun säilytys on helppoa.

Mausteinen porkkanakakku on parhaimmillaan heti, kun se on valmis. Mutta jos kakkua säästyy toiseen päivään, kanattaa se ottaa huoneen lämpöön hiukan ennen kuin kakkua on tarkoitus syödä. Porkkanakakku säilyy jääkaapissa viikon syömäkelpoisena, kunhan kakku on peitetty hyvin. Säilytä porkkanakakkua siis jääkaapissa, oli se siellä päivän tai viikon.

Voit myös hyvin valmistaa kakkupohjan etukäteen.

Mausteinen porkkanakakku säilyy tiiviisti pakattuna ja ilman kuorrutetta, noin kaksi päivää huoneen lämmössä. Pakkasessa kakkupohja säilyy reilun kuukauden. Jos et käytä kakkupohjaa heti, muista pakata se tiiviisti suojaan ilmalta esimerkiksi tuorekelmun sisään. Ilma on leivosten pahin vihollinen ja kovin kuivattaja. Mikäli pakastat kakkupohjat, voit ottaa ne päivää ennen käyttöä jääkaappiin sulamaan rauhallisesti.

Muista, että jos haluat pakastaa porkkanakakkua se kannattaa tehdä ennen, kun kuorrutat kakun. Kun porkkanakkakku on tarjoitus koota, sinun ei tarvitse muuta kuin pyöräyttää tuorejuustokuorrute ja sulattaa kakkupojat pakkasesta. Hätätilassa voit myös pakastaa täytettyäkin kakkua. Silloin kakku kannattaa leikata pienemmiksi palasiksi, jotta sulattaminen onnistuu nopeammin. Tässäkin suosittelen, että kakku otetaan yön ajaksi sulamaan jääkaappiin.

SITRUUNA-TUOREJUUSTOKUORRUTE

200g huoneenlämpöistä voita
200g tuorejuustoa (jääkaappikylmää)
250g tomusokeria
80g maitojauhetta
1 tl vaniljaa
Yhden sitruunan kuori raastettuna
1/2 sitruunan mehu

 • Vatkaa tuorejuuston rakenne nopeasti rikki sähkövatkaimella.
 • Lisää voi tuorejuuston joukkoon, vatkaa koko ajan sähkövatkaimen nopeimmalla toiminnolla.
 • Kun voi ja tuorejuusto ovat sekoittuneet, lisää sokeri, maitojauhe ja vanilja.
 • Vatkaa ensin hiljaisemmalla teholla ja heti kun uskallat siirry taas vatkaamaan nopeimmalla toiminnolla.
 • Kun ainekset ovat sekoittuneet, kaavi kulhon reunat.
 • Lisää sitruunan kuori ja mehu. Vatkaa taas nopeimmalla toiminnolla. Kaavi reunat viimeisen kerran ja vatkaa vielä kerran nopeasti ainekset sekaisin.
 • Värjää kuorrute halutessasi, muta muista että liiallinen nestemäisen värin käyttäminen saa kuorrutteen koko ajan lyösemmäksi.
 • Pursota tai levitä kakun/kakkujen päälle.

Mausteinen porkkanakakku

Course baking, Dessert, leivonta
Cuisine American, finnish
Keyword cake, carrot, porkkanakkakku, syksy

Ingredients

 • 80 g mantelijauhoa
 • 300 g vehnäjauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl kanelia
 • 1/4 tl maustepippuria (valinnainen)
 • 1/4 tl kardemummaa
 • 1/2 tl neilikkaa
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 1/2 dl sokeria
 • 2 2/2 dl fariinisokeria
 • 4 kpl kananmunia
 • 1 tl vanilijauutetta tai -aromia
 • 150 g voita sulatettuna
 • 50 g öljyä
 • 5 dl porkkanaa raastettuna (noin 4kpl porkkanaa)
 • 100 g hasselpähkinä rouhetta paahdettuna
 • 1 prk ananasmurskaa

Instructions

 • Lämmitä uuni 180c asteeseen.
 • Kuori ja raasta porkkana. Valuta ylimääräinen neste porkkanaraasteesta puristamalla pois.
 • Levitä pähkinärouhe leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa 180c asteessa 5-10 minuuttia. Rouhe on valmista, kun uunista leijuu herkullinen pähkinän tuoksu ja pähkinärouheessa on kaunis kullanruskea sävy. Ole tarkka, ettet polta pähkinärouhetta.
 • Siirrä pähkinärouhe pois kuumalta pelliltä, ettei pähkinä pala.
 • Jätä uuni päälle 180c asteeseen.
 • Sulata voi.
 • Valuta anaksesta ylimääräinen neste pois.
 • Leivitä kaksi 23cm kakkuvuokaa leivinpaperilla. Voitele vuokien reunat.
 • Jos sinulla on vain yksi oikean kokoinen vuoka, voit paistaa ensin puolet taikinasta. Kun ensimmäinen kakku on paistunut, voit poistaa sen vuoasta ja toistaa prosessin lopulla taikinalla.
 • Yhdistä jauho, mantelijauho, mausteet, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
 • Vatkaa sokerit, rasvat, munat ja vanilja keskenään. Vatkaa muutama minuutti, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
 • Lisää kuivat aineet kosteisiin. Sekoita nuolijalla, kunnes kaikki ainekset ovat kosteita ja juuri sekoittuneet keskenään. Älä ylisekoita.
 • Lisää viimeisenä pähkinärouhe, ananasmurska ja porkkana.
 • Taittele ainekset taikinan joukkoon, kunnes ne ovat juuri sekoituneet koko taikinaan.
 • Jaa taikina tasaisesti kahteen kakku vuokaan.
 • Paista 180c asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista tikkumenetelmällä kakun kypsyys. Kakku on kypsä, kun tikku tulee kakusta puhtaana ulos.
 • Anna kakkupohjien jäähtyä kokonaan.
 • Valmista tuorejuustokuorrute. Ohje ylempänä.
 • Poista jäähtyneet pohjat kakkuvuosta.
 • Levitä yhden kakkupohjan päälle osa tuorejuustokuorrutteesta. Noin 1/2 kuorrutteesta, riippuen siitä haluatko kuorrutetta vain kakun päälle vai myös reunoilla.
 • Lisää toinen kakkupohja kuorrutetun pohjan päälle. Levitä tai pursota kuorrute haluamallasi tavalla kakun päälle.
 • Koristele kakku halutessasi pähkinärouheella. kuivahedelmillä tai nonparelleilla.

2 Thoughts to “Mausteinen porkkanakakku sitruuna-tuorejuustokuorrutteella”

 1. Your website is spectacular. It is normally quick and all the bests to get permitting reviews. Kakalina Corey Reinhardt

  1. Pannuprinsessa

   Thank you so much. I do my best!

Leave a Comment