Pilven pehmeä päärynäpiirakka

kaunis kattaus pilven pehmeä päärynäpiirakka
HYPPÄÄ RESEPTIIN

Pilven pehmeä päärynäpiirakka on herkkua syksyyn.

Syksy kyllä alkaa olemaan jo lopuillaan, mutta aina ehtii leipomaan yhden pilven pehmeän päärynäpiirakan. Tätä herkkua tulee tällä reseptillä iso pellillinen, eli kerrankin yksi piirakka saattaa riittää.

Tämäkin on projekti, jonka tein jo alkukeväästä, mutta pysähtyneen blogituotannon takia se pääsee vasta nyt ansaitsemaansa valokeilaan. Ehkä näin on hyvä, koska pilven pehmeä päärynäpiirakka sopiikin paremmin syksyyn.

Päärynällä saa hyvää vaihtelua omenaan.

Kun kaikki tekevät omenapiirakoita, uskalla olla erilainen ja tee sinä päärynäpiirakka! Kaveriksi piirakan kanssa kannattaa tehdä kermavaahtoa, jonka voi maustaa kardemummalla. Mmm ai että! Tietysti, jos takapihalla sattuu olemaan omenapuu ja omenoita tulee ovista sekä ikkunoista, voit hyvin korvata päärynän omenalla.

Pilven pehmeän päärynäpiirakan tähti onkin piirakkapohja, jonka päälle päärynät ripotellaan. Eihän tämä piirakka olisikaan muuta kuin paistettua päärynää ilman sitä. Kannattaakin kokeilla erilaisia marjoja ja hedelmiä tai tehdä erilaisia yhdistelmiä. Pohja piirakkaan on myös herkullisen makea, joten happamat marjat voisivat olla herkullinen vaihtoehto.

Jos päädyt käyttämään esimerkiksi puolukoita, voisit kokeilla piirakan kaveriksi vaikka suolakinuskia. Syksyn iltojen iloksi sopivat myös nämä olut browniet tai tämä herkullisen tahmea toffeekakku. Mikä olisikaan yhtä ihanaa kuin kylmä raikas syysilta, kupillinen lämmintä teetä ja juuri uunista tullut leivos.

Onnistuneen leivonnan salaisuus on huoneenlämpöiset raaka-aineet.

päärynää, kanelia ja sokeria piirakassa

Kun leivotaan kakkuja, piirakoita yms. on tärkeää, että kaikki käytetyt raaka-aineet ovat saman lämpöisiä. Näin estetään taikinan erottuminen missään vaiheessa. Eli siis munat ja voi kannattaa ottaa reilusti etukäteen huoneenlämpöön lämpiämään. Muut ainekset kuten nesteet jne. voi ottaa leivonnan alussa jääkaapista, mitata leivontaan tarvittavan määrän ja antaa odottaa. Hätätapauksessa voit lämmittää niitä muutaman sekunnin mikrossa.

Itsellä usein pisin projekti onkin odottaa raaka-aineiden lämpiämistä, koska unohdan aina, että säilytän niitä pirskatin munia jääkaapissa. Kananmunien huoneenlämpöisiksi saamiseen onkin hauska jo nopea kikka. Valutat isoon mukiin tai astiaan vähän kädenlämpöistä vettä lämpöisenpää vettä. Laitat tarvittavan määrän kananmunia lämpimään veteen ja annat niiden olla kylpemässä n. 5 -10 minuuttia. Tadaa! Huoneenlämpöisiä munia. Valuta vesi pois, kuivaa ja käytä.

Jos unohdat ottaa voin pois jääkaapista tarpeeksi ajoissa ennen leipomista, voit nopeuttaa senkin lämpiämistä. Mittaat vain oikean määrän voita ja pilkot voin pieniksi kuutioiksi. Pelkästään se, kun voi on pieninä kuutioina nopeuttaa lämpiämistä, mutta jos olet kovin kiireinen voit ottaa taas mikron avuksi. Laita voikuutiot isoon mikronkestävään astiaan ja käytä kuutioita mikrossa viisi sekuntia kerrallaan. Sekoita ja tarkista. Ole hyvin tarkka, ettet sulata voita, vaan saat sen vain pehmenemään.

En suosittele tätä kikkaa, jos olet tekemässä voista kuorrutetta.

Siinä vaiheessa parasta on vain olla maltillinen ja odottaa, että voi on itsestään tarpeeksi pehmeää. Riski voin liialliseen sulamiseen on liian suuri ja kuorrute asioissa on vielä tärkeämpää, että voi ei todellakaan ole yhtään sulanut!

herkullinen piirakka päärynällä

Onko sinulla jotain leivontakikkoja mistä haluaisit kertoa? Tai jotain mihin tarvitsisit erityisesti pientä niksiä?

Pehmeä päärynäpiirakka

Course baking, Dessert, leivonta
Keyword päärynä, pellillinen, piirakka

Ingredients

 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl mantelijauhoja
 • 4 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 tl kardemummaa
 • 200 g voita huoneenlämpöistä
 • 4 dl sokeria
 • 4 kpl kananmunaa
 • 2 dl jugurttia
 • 1 dl maitoa
 • 3 kpl päärynää
 • sokeria ja kanelia pinnalle ripoteltuna

Instructions

 • Lämmitä uuni 180c asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipellille.
 • Pilko päärynät kuutioiksi. Voit itse päättää, minkä kokoisia päärynän palasia haluat piirakkaan.
 • Yhdistä kuivat aineet keskenään.
 • Vaahdota ensimmäisenä kananmunat ja 2 dl sokeria vaahdoksi.
 • Seuraavaksi vaahdota voi ja 2 dl sokeria vaahdoksi.
 • Yhdistä vaahdot niin, että sekoitat munavaahdon voivaahtoon.
 • Yhdistä maito ja jugurtti.
 • Lisää kuivat aineet ja jugurttimaito vuorotellen taikinaan.
 • Kaada taikina uunipellille.
 • Ripottele päärynän palaset taikinan päälle, painele hennosti palasia taikinaan. Älä kuitenkaan upota.
 • Ripottele sokeria ja kanelia piirakan päälle joka puolelle ennen paistamista. Käytä oman mielesi mukaan.
 • Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkista 20 minuutin kohdalla tikulla piirakan kypsyys. Kun tikkuun ei jää enää taikinaa kiinni, piirakka on valmis. Jos piirakka on vielä raaka, tarkista uudestaan viiden minuutin päästä ja toista kunnes piirakka on kypsä.
 • Ota kypsä piirakkaa pois uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa haluamasi kokoisiksi palasiksi ja nauti.

Leave a Comment