Hubbabubba Marengit – Helpot ja Värikkäät

hubbabubba marengit kuohuviinilasissa
Hyppää suoraan reseptiin.

Marenkien ei aina tarvitse maistua pelkältä sokerilta.

Nykyään tavallisista kaupoista ja nettikaupoista löytyy paljon erilaisia makuaineita. Kuten esimerkiksi tällaista purkka makua, jonka avulla nämä hubbabubba marengit on helppo valmistaa.

Muistan, kun kerran pienenä lapsukaisena halusin kauppareissulla pussillisen vaaleanpunaisia marenkeja. En olisi halunnut sillä hetkellä mitään muuta niin paljon, kuin juuri niitä marenkeja. Vaaleanpunaiset herkut kuitenkin jäivät kauppaan saateltuna sanoilla, “vaikka ne ovatkin nättejä, et sinä niistä kuitenkaan tykkää, eivät ne maistu miltään.”

Varmasti olisin tykännyt. Marengithan ovat pääasiassa pelkkää sokeria. Kuka lapsi ei muka tykkäisi vaaleanpunaisista sokeripaloista?

En tiedä olisinko kehittänyt suuremman himon marenkeihin, jos olisin saanut sen pussin sillä kerralla. Myöhemmin kun sain syödä marenkeja, lopputulos oli se, että ne eivät mielestäni maistuneet miltään. Damn you mom how well you know me!

Pitkään olin sitä mieltä, että marengit ovat tylsiä.

Sitten näin Instagramissa erilaisia, erivärisiä, erimakuisia ja eri lailla koristeltuja marenkeja. Huomasin, että marenkien ei tarvitsekaan olla aina saman mallisia ja maistua pelkästään sokerilta. Ne voivat olla kultaisia, turkooseja, yksisarvisia, ruusuja, kissoja tai tikkareita ja ne voivat maistua suklaalta, purkalta, ananakselta, mintulta tai vaikka yksisarvisen unilta.

Näin siis syntyi ajatus hubbabubba marengeista. Halusin marenkeihini erilaisia värejä, hiukan koristeita sekä tietysti vahvan maun. Marenkien perusohje on yksinkertainen ja makuja sekä värejä on helppo muokata oman maun mukaan.

Hubbabubba marengit samoin kuin kaikki marengit säilyvät pitkään ja ovat hienoja koristeita esimerkiksi kakkujen päälle. Tästä syystä halusin heti tehdä reilun satsin kaappiin. On sitten koristeita kakkuihin. Törmäsin kuitenkin pienehköön ongelmaan.. Marengeista tuli niin hyviä, että mieheni ja sokerihiiri käyvät napsimassa niitä koko ajan kaapista. Jäljellä ei ole enää kuin ihan pari hassua hubbabubba marenkia.

Seuraavalla kerralla piilotan marengit paremmin.

Tässä reseptissä käytetään ainesosaa, jota englanniksi kutsutaan nimellä cream of tartar. Suomeksi se on viinikiveä. Viinikivi vakauttaa marenkivaahdon ja sen ansiosta marengit onnistuvat helpommin. Voit myös käyttää eri värejä mielesi mukaan tai jättää marenkivaahdon kokonaan värjäämättä. Hubbabubba makukaan ei ole pakollinen, vaan voit kokeilla jotain aivan muuta makua, jos niin haluat. Marengeissa on nykyään vain mielikuvitus rajana!

hubbabubba marengit pellillä menossa uuniin

Viinikiveä muuten löydät helposti luontaistuote kaupoista. Esimerkiksi ruohonjuuresta tai life myymälöistä. Vallitsevan tilanteen takia suosittelenkin verkkokaupasta tilaamaista. Siinä samalla voi sitten tilailla kaikkea muutakin kivaa.

Nämä hubbabubba marengit pääsivät ensimmäisenä koristeeksi kakkuun, jonka valmistin anopilleni. Tähän ihanaan kakkuun. Kakussa on muuten kakkupohja, joka on tehty kuohuviinillä. Kommenttina tulikin, että olipa ihana yllätys, kun marengit kerrankin maistuivat joltakin! Olin otettu, koska juuri sitä hain.

Yksi asia marenkien teossa myös kiehtoo minua enemmän, kuin muussa leivonnassa. Niiden muuttumattomuus uunissa! Monet leivonnaiset muuttavat ulkomuotoaan uunissa tai niiden värit haalenevat, mutta eivät marengit. Marengit ovat uunista tulleessaan täysin saman näköisiä kuin uuniin menneessään. Yhtä värikkäitä ja yhtä mallikkaita!

Marenkien teossa on kuitenkin muutamia kompastuskiviä

Vaikka marengit yleisesti ovat yksinkertaisia tarvike listaltaan sekä valmistukseltaan, kannattaa silti ottaa muutama asia huomioon.

Ensimmäiseksi kulhon ja kaikkien välineiden, joita käytät, täytyy olla täysin puhtaita ja kuivia.

Toiseksi valkuaisten joukkoon ei saa joutua yhtään keltuaista, se pilaa vaahdon heti.

Kolmanneksi, vaikka marenkia kuuluukin vatkata ja vaahdottaa reilusti, ei sitä saa vatkata liikaa. Kun olet saavuttanut oikean koostumuksen, eli vahvan vaahdon joka “seisoo omilla jaloillaan” voit lopettaa vaahdottamisen. Tämän jälkeen voit vielä lisätä makuaineet ja värit.

Neljänneksi on tärkeää että lisäät sokeria pieni määrä kerrallaan. Näin kaikki sokeri kiteet liukenevat marenkivaahdon joukkoon. Testaa, että kaikki sokeri on sulanut ottamalla pieni nokare marenkivaahtoa sormiesi väliin, näin tunnet, jos sokeri kiteitä on vielä vaahdossa.

Viidenneksi vaahdota niin kauan kunnes vispilällä marenkia nostaessa se “seisoo omilla jaloillaan.” Voit myös testata nostamalla kulhon ylösalaisin, jos vaahto ei liiku, se on valmista. Vaahdon kuuluu olla tahmeaa ja kiiltävää.

Näillä vinkeillä onnistut varmasti tekemään nämä hubbabubba marengit tai mitkä tahansa muut marengit!

Kun valmistat marenkeja, voit vapaasti päättää minkä mallisia niistä haluat. Erilaisilla tyllillä saat tehtyä kauniita pursotuksia ja voit kokeilla vaikka marenkitikkareita. Kaikilla marengeilla, jotka itse tein oli sama paistoaika, mutta jos teet isompia marenkeja tarvitset pidemmän paistoajan.

Protip; jos marengit tuntuvat vielä liian pehmeiltä jäähdytyksen jälkeen, voit hyvin pistää ne uudestaan uuniin. Käytä samoja lämpötiloja ja aloita esimerkiksi puolella tunnilla.

Reseptiin käytetty tätä reseptiä mallina.

Hubbabubba Marengit

Ingredients

 • 4 kpl kananmunan valkuaista
 • 1/2 tl viinikiveä / cream of tartar
 • 1/8 tl suolaa
 • 200 g hienoa sokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • purkka aromia (bubble gum) muutama tai useampi tippa
 • erilaisia elintarvike värejä muutama tai useampi tippa

Instructions

 • Varmista, että leivonta välineet ovat kaikki puhtaita ja kuivia.
 • Lämmitä kiertoilmauuni 100c asteeseen. (Normaali uuni 120c astetta)
 • Yhdistä valkuaiset, suola, vaniljasokeri ja viinikivi kulhossa.
 • Vaahdota aineksia keskiteholla, kunnes kevyt vaahto on muodostunut.
 • Tässä vaiheessa nosta teho maximiin ja ala lisäämään sokeria yksi lusikallinen kerrallaan. Odota aina n.30 sekuntia lusikallisten välissä.
 • Kun olet lisännyt kaiken sokerin, vaahdota vielä muutama minuutti. Tarkista sitten marenki ja kaavi kulhon reunat.
 • Jatka vatkaamista, kunnes marenki muodostaa vahvan "nokan" eli stiff peak. Testaa myös pienellä määrällä vaahtoa sormien välissä, että sokeri kiteitä ei enää tunnu.
 • Voit myös testata, että marenki pysyy paikallaan, kun nostat kulhon ylös alaisin. Valmis marenki on tahmeaa ja kiiltävää.
 • Tässä vaiheessa lisää makuaine. Jos värjäät marengin vain yhdellä värillä, voit lisätä myös väriaineen. Lisää makuainetta ja väriä oman makusi mukaan. Aloita muutamalla tipalla ja lisää tarvittaessa.
 • Jos haluat useampaa väriä, jaa maustettu vaahto osiin ja värjää haluamillasi väreillä.
 • Valitse tyllat, aseta tyllat ja pursotin pussit valmiiksi. Ota pusseja yhtä paljon, kun sinulla on eri värejä.
 • Pursota pellin nurkkiin pienet nokareet marenkivaahtoa ennen, kun laitat leivinpaperia. Tämä auttaa pitämään leivinpaperin paikallaan. Aseta leivinpaperi pellille.
 • Pursota marenkeja pellille.
 • Pistä marengit uuniin, paista (1h) yksi tunti. Tunnin jälkeen sammuta uuni ja jätä marengit sammutettuun uuniin vielä yhden tunnin (1h) ajaksi.
 • Ota uunista pois ja anna jäähtyä loppuun.

2 Thoughts to “Hubbabubba Marengit – Helpot ja Värikkäät”

 1. Nelli Forss

  Kuinka monta marenkia reseptistä tulee

  1. Pannuprinsessa

   Hei! Marenkien määrä vaihtelee paljon riippuen siitä, minkä kokoisia marenkeja teet. Kun tein näitä suht pieniä marenkeja, niitä tuli noin kaksi pellillistä eli noin reilu sata kappaletta. Mukana oli myös muutama marenki “tikkari.” Ohjeen voi helposti puolittaa jos haluaa tehdä pienemmän satsin, mutta marengit myös säilyvät hyvin.

Leave a Comment