Seesami- hunaja wilhelmiina keksit

seesamikeksit uunipellillä

Ajatus näihin seesami- hunaja wilhelmiina kekseihin syntyi vahingossa. Joulun aikaan halusin tehdä muutamille ystäville lahjaksi jotain muuta kuin iän ikuisia pipareita. Niinpä muistelin muita herkullisia keksejä, joita on tullut elämän aikana syötyä.

Kun olin töissä eräässä kahvilassa keskustassa, meillä oli siellä aina brunssilla tarjolla keksejä, joiden nimi oli vaatimattomasti “maailman parhaat keksit.”

Seesami- hunaja wilhelmiina keksit

Näillä sanoilla paikan omistaja kertoi hakeneensa reseptiä googlesta ja valinneensa ensimmäisen reseptin, joka tuli vastaan. En muistanut ohjetta tai keksien nimeä, joten ajattelin kokeilla onneani, jos myös minä löytäisin kyseisen reseptin googlen avulla. Google paljasti nopeasti, että kyseessä oli wilhelmiina keksit.

Päätin siis tehdä jouluksi ystävilleni wilhelmiinoja, koska kyllähän maailman parhaita keksejä kehtaa antaa joululahjaksi. Sen lisäksi, että wilhelmiina keksit ovat herkullisia ne ovat myös älyttömän helppoja ja nopeita tehdä. Ainekset sekaisin, pötkylöiden pyöräytys pellille, paisto ja leikkaus. Tässä prosessissa ei mene paljon aikaa, eikä tule paljon sotkua.

wilhelmiina keksien muotoilu
Muotoile taikinapötkylät ja painele seesaminsiemeniä hennosti niiden päälle.

Leipoessani wilhelmiina keksejä huomasin kuitenkin, että eihän meillä olekaan siirappia. Päätin siis korvata siirapin hunajalla sitä sen enempää ajattelematta. Näin pöydällä myös seesaminsiemeniä, mutta jätin ne laittamatta koska olin päättänyt maustaa wilhelmiinoja hiukan piparkakku mausteella. Olihan kuitenkin joulu tulossa. Kun olin paistanut keksit ja maistoin niitä, hämmästyin kuinka paljon hunajan maku tulikin kekseissä esille. Samassa mieleni palasi seesaminsiemeniin ja tiesin, että seuraavalla kerralla ne pääsevät mukaan.

Nämä seesami- hunaja wilhelmiinat on yhtä helppo valmistaa kuin tavallisetkin.

Siirappi korvataan hunajalla, taikinaan lisätään vähän siemeniä ja lopuksi pinnalle ripotellaan reilusti seesaminsiemeniä.

Päätin laittaa myös keksitaikinaan hiukan enemmän suolaa kuin normaaleissa wilhelmiinoissa on. Halusin keksin, joka ei ole äklön makea ja sopii myös ihmisille, jotka eivät niin paljon välitä makeasta. Kun tätä keksiä puraisee, saa ensimmäisenä suuhunsa ihanan suolaisen ja makean yhdistelmän, jota seuraa seesamin paahteisuus ja hunajan makeus.

Omasta mielestäni kaikki reseptit, joissa ei ole lisättynä ollenkaan suolaa ovat huijausta. Okei.. ei kaikkiin resepteihin tarvitse suolaa, mutta suurimpaan osaan leivoksia saa pienen extra ripauksen sitä jotain, kun niihin lisää suolaa.

Parhaimman seesamin maun saat, kun käytät paahdettuja seesaminsiemeniä.

Kaupasta saa valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä, mutta suosittelen ostamaan paahtamattomia ja paahtamaan siemenet itse. Paahtamattomat seesaminsiemenet ovat yleensä reilusti halvempia ja itse paahtamalla maku on paaaljon parempi. Edullisemmin löydät seesaminsiemeniä, paahdettuja tai paahtamattomia aasialaisesta tai itämaisesta kaupasta. Oma suosikkini on Tullintorin East Asia Mart.

Siementen paahtaminen on myös helppoa. Kaadat pannulle ohuen kerroksen seesaminsiemeniä ja paahdat niitä levyn ollessa keskilämmöllä. Alkuun kestää hetki, mutta kun siemenet ja pannu alkavat lämmetä on hyvä varoa, etteivät seesaminsiemenet pääse palamaan. Voit lopettaa paahtamisen, kun seesaminsiemenet alkavat tuoksumaan paahteisilta ja hiukan popcornmaisilta. Kun muistat koko ajan sekoitella ja käännellä siemeniä, eivät ne pääse palamaan.

On myös tärkeää, että levy ei ole liian kuumalla. Älä siis hätäile.

Kun lopetat seesaminsiementen paahtamisen kaada siemenet heti pois pannulta ja mielellään muoviseen astiaan. Varsinkin jos paahdat isomman määrän kerralla, myös metallista astiaa on hyvä välttää. Jos jätät siemenet pannulle ne jatkavat kypsymistä pannun lämmön ansiosta ja palavat. Samoin, jos kaadat ison määrän siemeniä metalliseen astiaan jäähtymään siemenet kuumentavat metallin. Tässä tapauksessa metalli alkaa kypsentämään siemeniä ja ne palavat. Terveisin japanilaisessa ravintolassa turhan usein seesaminsiemeniä paahtanut.

hunajaseesami-keksit

Minä halusin näihin seesami- hunaja wilhelmiina kekseihin kunnolla seesamin makua, joten lisäsin taikinaan vielä tujauksen seesami öljyä. Jos kuitenkin uskot, että sinun seesamihunajakeksisi eivät kaipaa ihan niiin vahvaa seesamia, voit hyvin jättää öljyn pois. Varsinkin jos seesami ei ole makuna kovin tuttu, on ehkä mukavampi aloittaa kevyemmin. Jos taas olet yhtä hulluna seesamin makuun kuin minä, antaa mennä ja kunnon seesami överit käyntiin.

Tässä reseptissä käytetään vaaleita seesaminsiemeniä.

Älä korvaa siemeniä mustilla seesaminsiemenillä, koska maku ei ole sama. Vaaleissa siemenissä on paljon paahteisempi ja omasta mielestäni pyöreämpi maku. Mustat seesaminsiemenet ovat hiukan terveellisempiä, mutta niihin ei paahtamallakaan saa samaa makua kuin vaaleisiin. Mustille seesaminsiemenille on oma paikkansa ja aikansa, se vain ei ole nyt näissä seesami- hunaja wilhelmiina kekseissä.

Jos japanilaiset maut kiinnostavat, kokeile myös tätä matcha- suklaakakkua.

Protip; Mittaa ruokalusikalla ensin öljy ja sen jälkeen vasta hunaja. Öljy jättää lusikkaan pinnan, josta hunaja luisuu helposti taikinaan.

Seesami- hunaja wilhelmiina keksit

Helpot ja maukkaat wilhelmiina keksit, pienellä aasialaisella twistillä.
Course Dessert, Snack
Keyword hunaja, keksi, seesami, wilhelmiina
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Servings 40

Ingredients

 • 200 g huoneenlämpöistä voita
 • 2 dl hienoa sokeria
 • 3 rkl hunajaa
 • 1 rkl seesami öljyä
 • 1 tl vaniljatahnaa tai aromia
 • 1 kpl kananmuna
 • 5 dl jauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 2 tl ruokasoodaa
 • 0,5 dl seesaminsiemeniä

Instructions

 • Laita leivinpaperi kahdelle pellille.
 • Lämmitä uuni 175c asteeseen.
 • Vaahdota voi ja sokeri.
 • Yhdistä kuivat ainekset keskenään.
 • Lisää voivaahtoon muna ja vatkaa hyvin sekaisin, kaavi kulhon reunat.
 • Lisää hunaja, seesami öljy ja vanilja. Vatkaa kaikki hyvin sekaisin keskenään.
 • Lisää kuivat aineet ja sekoita. Kaavi kulhon reunat ja sekoita vielä hetken aikaa. Varo kuitenkin, ettet sekoita liikaa.
 • Muotoile taikina palloksi ja jaa neljään osaan.
 • Muotoile jokaisesta palasta tanko, laita kaksi tanko per. uunipelti.
 • Keksit leviävät uunissa paljon, joten jätä keksien väliin reilusti tilaa.
 • Jaa seesaminsiemenet tasaisesti neljän tangon päälle ripotellen tai lusikalla. Painele siemeniä kevyesti taikinaan kiinni. Käytä reilummin siemeniä, jos tuntuu, että puoli desiä ei riitä.
 • Paista keksejä n.20 minuuttia uunin keskitasolla.
 • Kun otat keksit uunista, leikkaa ne heti poikittain noin kymmeneen palaseen per keksitanko. Voit leikata hiukan viistoon, niin saat kauniimpia ja pidempiä paloja.
 • Anna keksien jäähtyä kokonaan.
 • Jos haluat, voit tarjoillessasi valuttaa keksien päälle ohuelti hunajaa. Huomaa kuitenkin, että näin kekseistä tulee tahmeita ja tämä toimiikin parhaiten, kun kaikki keksit jotka ovat tarjolla on tarkoitus syödä heti. Älä siis "hunajoi" muuta kuin ne keksit, jotka on sillä kertaa tarkoitus syödä.

Leave a Comment