Maukkaat laskiaispullat karamelli-omenahillolla

Laskiaispullat karamelli- omenahillolla ja tomusokerilla

Jonkin aikaa sitten etsin maailman parasta pulla reseptiä. Pienen etsimisen ja reseptien vertailun jälkeen päädyin pullataikinaan, joka on tehty juuren. Se siis tarkoittaa, että teemme ensin “pienen löysän hiivataikinan” ja annamme sen kohota. Tämän jälkeen lisätään loput ainekset ja taikina kohotetaan uudestaan. Olen saanut tällä taikinalla niin pehmeitä ja herkullisia pullia, että takaisin ei ole paluuta. Mistä johtuu, että totta kai teen laskiaispullat karamelli- omenahillolla juuri tällä taikinalla.

Voin siis väittää, että olen löytänyt täydellisen pullataikina reseptin.

Sellaisen täydellisen pullareseptin, mitä nämä laskiaispullat karamelli-omenahillolla tarvitsevat. Mitä ne ansaitsevat.

Tätä pullataikinaa tehdessäni minulla oli kaksi ajatusta päässäni. Ensimmäinen ajatukseni oli, että halusin käyttää Matsmartilta ostamani punajuuri soseen johonkin järkevään. Toinen ajatus meni johonkin siihen suuntaa, että haluan toteuttaa oikeasti vaaleanpunaiset laskiaispullat. Niin, että laskiaispullat olisivat kirkkaan vaaleanpunaisia vielä paistamisen jälkeenkin.

Niinhän siinä kävi, että ensimmäinen ajatus onnistui ja toinen ei niinkään. Punajuuri toimii näissä pullissa siis enemmänkin kivana värin antajana taikina vaiheessa ja mukavana terveellisyyttä tuovana lisänä pulla vaiheessa. Punajuurisose ei maistu millään tavalla laskiaispullissa, tuo vain pienen pehmeyden lopulliseen tuotteeseen. Punajuuri antoi myös huumaavan, hiukan vadelmaisen tuoksun kypsille pullille.

Jos kuitenkaan sinulla ei satu olemaan punajuurisosetta kaapissasi ylimääräisenä tai et halua sitä pullissasi käyttää, voit hyvin korvata soseen maidolla. Lopputulos ei muutu.

Voit myös korvata voin leivontamargariinilla sekä maidon kasvismaidolla ja tadaa vegaanisia pullia!

Päätin myös jättää kananmunan pois pullataikinasta. Olen jo parista paikasta lukenut, että kananmuna kovettaa pullia ja saat paljon pehmeämmän lopputuloksen, kun jätät kananmunan pois. Näin myös pullien pitäisi pysyä pehmeämpinä pidempään. Tottahan se oli, pullat olivat ihanan pehmeitä ja kuohkeita kun ne tulivat uunista. Pullat pysyivät hyvin pehmeinä huoneenlämmössä parikin päivää. Ehkä ne olisivat selvinneet pidempäänkin, mutta siihen mennessä pullat ja laskiaispullat karamelli-omenahillolla oli meillä tuhottu. Tuhottu syömällä siis.

Luin myös kondiittorin vinkin, että pullataikinaan tulevaa voita ei kannata sulattaa kokonaan. Parasta voita on siis huoneenlämpöistä voita hiukan sulaneempi versio. Melkein sulanut voi siis. Sellainen, että voi ei ole vielä ihan muuttunut nesteeksi, mutta on tarpeeksi löysää taikinaan sekoitettavaksi. Tällainen voi antaa kuulemma paremman elastisuuden pullataikinalle.

Meillä tulee tehtyä liian harvoin tuoretta pullaa alusta asti itse.

Syynä pullan vähäiseen valmistukseen voi olla, että kun leipoo sitä sun tätä päivät pitkät, joskus pullan valmistus alusta asti vaikuttaa liian isolta työltä. Kaupat ovat nykyään pullollaan erilaisia pakasteita, jotka pitää vain heittää uuniin ja tadaa, pullaa! Mutta tähän on tultava muutos, koska itse alusta tehty pulla on vain niin hyvää. Ja jos totta puhutaan, niin eihän se oikeasti ole ollenkaan iso homma.

Tiedättekö mikä auttaa hurjasti pullataikinan vaivaamisessa. Monitoimikone. Se on hyvä tajuta siinä vaiheessa, kun käsi on rannetta myöten taikinassa ja koitat muistella päivän aikana tapahtuneita ärsyttäviä asioita. Niitä asioita, jotka antavat sitä ekstra energiaa taikinan mätkimiseen. Muistaa, että itse omistaa kyseisen koneen ja kuinka helppoa oli viimeksi tehdä pullataikina sen avulla. Niin vähän sotkua, niin vähän vaivaa.

Ainakin siinä sai omaa virhettään ajatellessaan, sitä kyseistä ekstra energiaa taikinan vaivaamiseen. Mutta tulipahan muisteltua miten se taikina oikeasti tehdään ja uskallan väittää, että pullat maistuivat hitusen paremmilta, kun ne vaivattiin käsin ja rakkaudella. Kyseessähän on edelleen täydellinen pullataikina.

Jos teet pullataikinan monitoimikoneella tiedät, että taikina on valmista, kun se irtoaa reunoista ja on muodostanut taikinakoukkuun taikinapallon. Taikina myös irtoaa koukusta helposti. Jos alustat taikinaa käsin tiedät sen valmiiksi, kun taikinaa nostaessa pullataikina irtoaa helposti kulhon reunoista ja käsistäsi.

Tällä täydellisellä pullataikinalla, saat tehtyä 20 isompaa tai 26 vähän pienempää pullaa.

Tässä reseptissä käytän kuivahiivaa. Ja kuivahiivaa käyttäessä on hyvä muistaa, että nesteen tulee olla reilusti kädenlämpöistä lämpimämpää. Noin 45 asteista siis. Käytän mieluummin kuivahiivaa, koska sitä voi aina olla kaapissa valmiina. Ei tarvitse lähteä hiiva ostoksille, kun alkaa tekemään pullaa mieli. Kyllä tuorehiivakin hyvin säilyy, mutta ei kuitenkaan niin hyvin kuin kuivahiiva.

Pullien paistoaika riippuu siis siitä, minkä kokoisia pullia haluat. Toisen kohotuksen jälkeen kaadat taikinan hyvin jauhotetulle työtasolle ja jaat taikinan kahtia. Tämän jälkeen muotoile puolikas taikina pötkyläksi ja leikkaa joko kymmeneen tai 13.sta osaan. Pyörittele palloiksi, nosta pellille ja kohota vielä kerran. Pullat turpoavat vielä reilusti, joten muista jättää pellillä reilut välit pullille.

Pullataikina on muuten hyvä kohottaa lämpimässä. Vanha kikka on laittaa taikinakulho uunin päälle, liinalla peitettynä. Meillä ei nykypäivänä ole uunia, joka lämmittäisi paljon kulhoa mikä on sen päällä. Tässä kohtaa hiukan uudempi kikka, koulussa kuitenkin opittu on hyödyllisempi. Täytä tiskiallas lämpimällä vedellä niin, että se ulottuu taikinakulhoa puoleen väliin. Laita taikinakulho vesihauteeseen ja peitä liinalla. Näin saat helposti taikinasi kohoamaan.

Viimeisen kohotuksen jälkeen voi voidella pullat. Minä käytin voiteluun sulatetta voita, koska olin päättänyt olla käyttämättä munaa. Lopputuloksessa voi myös maistui mukavasti pullan päällä, joten olin hyvin tyytyväinen valintaan. Meillä ei myöskään ollut raesokeria, yllätys yllätys. Eikä muuten ole koskaan raesokeria, kun sitä tarvitsen.. ehkä pitäisi oikeasti joskus ostaa sitä kaupasta kaappiin.

Laskiaispullissa ja pullissa yleensäkin on se hieno juttu, että niiden päälle voi laittaa vähän mistä itse tykkää.

Minä päädyin siis murskaamaan hiukan pähkinää rouheeksi ja ripottelemaan pähkinärouhetta pullien päälle. Pähkinärouheen kaveriksi ripottelin vielä ruskeaa sokeria ja kun tarjoilin pullat, ne saivat kauniin hunnun tomusokerista. Voit kuitenkin itse päättää haluatko esimerkiksi mantelia, raesokeria, pähkinää tai vaikka salmiakkimurskaa pulliesi päälle.

Yleensä pullista tietää helposti koska ne ovat kypsiä. Kun uunin lämpötila on oikea, niin varma merkki pullien kypsyydestä on kaunis kullanruskea väri pullien pinnassa. Näissä vaaleanpunaisesta taikinasta leivotuissa pullissa tämä osuus osoittautuikin hiukan hankalammaksi. Kun pulla on vaaleanpunainen, se ei meinaan muutu kullanruskeaksi.

Hyvä kikka, josta tietää pullien olevan kypsiä on koputtaa niiden pohjaa. Kyllä, luit oikein. Jos epäilet pullien kypsyyttä, ota pelti hetkeksi pois uunista ja tarkista pullien pohja. Pohjan on pitänyt myös saada hiukan väriä ja kun nostat pullan käteen, pohjan pitäisi tuntua jykevältä. Kun kopautat pullaa, siitä pitää kuulua ääni. Näin tiedät, että pullat ovat kypsiä.

Sitten päästäänkin pääasiaan, eli laskiaispulliin.

Laskiaispullia on, jos jonkin sorttia ja kaikki yhtä herkullisia. Jos haluaa kokeilla kaikkia laskiaispulla variaatioita, saa syödä laskiaispullia koko vuoden. Sitten joutuu seuraavana laskiaisena aloittamaan alusta, koska on tullut niin paljon uusia reseptejä ja ideoita. Ei kuulosta huonolta tavalta viettää vuosi ja muutama seuraava.

Tämä laskiaispullat karamelli-omenahillolla on minun hiukan erilaisempi versioni perinteisestä laskiaispullasta. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, laskiaispullien vaaleanpunaisuus ei oikein onnistunut, mutta ei se mitään. Näiden pullien kruunu onkin hillo niiden sisällä, nimittäin karamelli- omenahillo.

Löydät reseptin karamelli- omenahilloon täältä.

Laskiaispullissa parastahan on täytteiden määrä. Mitä enemmän hilloa sen parempi ja mitä enemmän kermavaahtoa, sitäkin parempi. Kun yhdistää vasta leivotun pullan, karamelli- omenahillon ja ison kasan tuoretta kermavaahtoa, ei mikään voi mennä vikaan. Jos ei halua viettää seuraavaa vuota maistellen erilaisia laskiaispullia, voi sen viettää syömällä pelkästään tätä versiota.

Nämä laskiaispullat karamelli-omenahillolla ovat niin herkullisia, että niitä kyllä kehtaisi syödä vuoden jokaisena päivän. Tai viikkona, jos ei nyt ihan liioitella.

Sitten se kermavaahto. Joskus kauan kauan sitten, kotitalouden opettajani sanoi, että kermanvaahdon kuuluu maistua kermalta, ei sokerilta. Siksi maustoin näiden laskiaispullien kerman vain teelusikallisella vaahterasiirappia ja pienellä määrällä vaniljaa. Näin kerma tuo ihanaa pehmeyttä ja täyteläisyyttä jo valmiiksi makean hillon seuraksi. Täydellinen balanssi raaka-aineiden kesken takaa täydelliset laskiaispullat karamelli-omenahillolla.

Kermavaahdon resepti on helppo;

2dl kuohukermaa
1tl vaahterasiirappia tai 1/2 tl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria tai vanilja uutette

Sekoita ainekset keskenään vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Kahden desilitran kermasta riittää kermavaahtoa noin kymmeneen laskiaispullan. Jos siis täytät enemmän pullia kerralla, tuplaa kermavaahdon määrä.

Herkulliset laskiaispullat ja vaalenapunainen pullataikina

Ihanan pastellin värinen pullataikina, josta syntyy pehmeitä ja herkullisia laskiaispullia.
Course Dessert
Cuisine finnish
Keyword laskiainen, laskiaispulla, pullataikina
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Servings 20

Ingredients

 • 3 dl punajuuri sosetta Voi korvata myös maidolla tai muulla taikinassa käytettävällä nesteellä.
 • 2 dl täys maitoa tai kasvismaitoa Korvaa tavallinen maito kasvis vaihtoehdolla vegaanisia pullia varten.
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 2 pkt kuivahiivaa
 • 2 dl sokeria
 • 4 tl kardemummaa
 • 1 1/2 tl suolaa
 • 150 g löysää voita tai leivontamargariinia Käytä leivontamargariinia vegaanisiin pulliin.
 • 6,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl voita tai leivontamargariinia pullien voiteluun
 • pähkinärouhetta ja tummaa sokeria pullien päälle ripoteltavaksi
 • tomusokeria pullien päälle tomuteltavaksi

Instructions

 • Lämmitä maito ja punajuurisose liedellä hiukan kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Noin 45 asteiseksi.
 • Kaada nesteseos leivontakulhoon, jossa haluat tehdä taikinan. Lisää kuivahiiva nesteeseen, sekoita.
 • Lisää nesteen ja hiivan joukkoon 4dl jauhoja, sekoita tasaiseksi haarukalla.
 • Anna juuren nousta ainakin 30 minuuttia lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
 • Sekoita sokeri ja mausteet keskenään.
 • Sulata voi mikrossa. Älä sulata kokonaan sulaksi vaan jätä voi löysäksi. Sulata ensin 10 sekuntia, pyöräytä voita ja jatka tätä niin kauan kunnes saavutat halutun koostumuksen.
 • Lisää taikinaan sokeri ja puolet jauhoista. Sekoita haarukalla niin kauan, kun taikina on tarpeeksi nestemäistä. Tämän jälkeen jatka taikinan vaivaamista käsin. Jos käytät monitoimikonetta, voit tässä vaiheessa siirtää kulhon monitoimikoneeseen ja vatkata taikinaa taikinakoukulla.
 • Lisää löysä voi ja vatkaa kunnes voi on sekoittunut taikinaan.
 • Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinaa, kunnes se ei jää enää kulhon reunoihin kiinni.
 • Taikinan on parempi jäädä löysäksi, kun päätyä liian kovaksi, älä siis lisää liikaa jauhoja. Jos taikina vaikuttaa kuitenkin mielestäsi liian löysältä, voit lisätä jauhoja 0,5dl kerrallaan, kunnes taikina saavuttaa haluamasi koostumuksen. Tämä resepti ei sisällä munaa, joten jauhojen määrä on reseptissä jo hyvin tarkka.
 • Anna taikinan nousta ainakin 30 minuuttia lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
 • Nostattamisen jälkeen, kaada taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja jaa taikina kahtia.
 • Pyöritä taikinan puolikkaasta pitkä pötkylä ja jaa taikina 10-13 osaan, riippuen siitä minkä kokoisia pullia haluat. Pyörittele taikinasta pyöreitä pullia. Toista sama toiselle taikinan puolikkaalle.
 • Siirrä pullat pellille, jonka päällä on leivinpaperi jättäen isot välit pullille, koska taikina turpoaa vielä.
 • Lämmitä uuni 200c asteeseen.
 • Nostata pullia liinan alla vielä n.15 minuuttia.
 • Nostattamisen jälkeen, voitele pullat sulatetulla voilla ja ripottele päälle pähkinärouhe sekä tummasokeri.
 • Paista pullia uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, riippuen pullien koosta.
 • Ota pullat uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan pellillä.
 • Leikkaa jäähtyneet pulat puoliksi.
 • Täytä pullat reilulla määrällä karamelli-omenahilloa ja kermavaahtoa.
 • Lisää pullien toinen puoli kanneksi kermavaahdon päälle ja ripottele tomusokeria koristeeksi laskiaispullien päälle.

Leave a Comment