Karamelli- omenahillo

Itsetehty karamelli- omenahillo moneen käyttöön lusikoituna korpun päälle purkista välipala

Joskus sitä kyllästyy kaupan hilloihin. Haluaa vähän jotain erikoisempaa, jotain enemmän itsetehtyä. Joskus taas kaikki hillot kotoa ovat lopussa ja pitää keksiä jotain niistä aineksista mitä kaapissa on. Tämä karamelli- omenahillo on tarina molemmista, ehkä enemmän jälkimäisestä.

Voisihan sitä käydä kaupassa ostamassa hilloa tai erilaisia aineksia, mutta kun ei. Ei aina jaksa. Ja meidän kohdallamme ei ole aina kysymys omasta jaksamisesta vaan myös mieheni. Itse kun en omista autoa ja kauppareissu yleensä työllistää mieheni kuskiksi tai käymään kaupassa puolestani. Bussikin kulkee, mutta meitä lähimpään kauppaan on tylsä lähteä bussilla illalla, kun inspiraatio kokkailla on parhaimmillaan.

Tämä hillo on NIIN hyvää! Karamellisoitu sokeri yhdistettynä hapokkaaseen omenaan. Ei mikään perus hillo. Voin luvata, ettet halua käyttää mitään muuta omenahilloa sen jälkeen, kun olet kokeillut tätä. Sopii ihan mihin vaan. Namnamnamia masmasmassussa. (Tietäjät tietää.. tai lapsia omaavat vanhemmat, jotka joskus antavat lapsensa katsoa lastenohjelmia Netflixistä tietää.)

On myös totta, että kaupassa kaikki hillot ovat aika samanlaisia. Tai ainakaan tällaista herkkua et kaupan hillopurkkihyllyltä löydä. Kaupan hillot ovat myös täynnä sokeria, mitä kyllä löytyy tästäkin karamellihillosta. Ei kuitenkaan läheskään niin paljon. Karamelli- omenahillosta pystyt helposti myös vähentämään sokeria. Tai vaihtamaan esimerkiksi kaiken sokerin tummaksi, jolloin tästä hillosta tulee melkein terveyshilloa. Melkein.

Ja onhan se hienoa, kun pääsee sanomaan tehneensä omenahillon aivan itse.

karamelli- omenahilloa lusikoituna purkista

Päädyin tekemään karamelli- omenahillon kirpakoista Granny Smith omenoista, mutta voit hyvin käyttää myös muita omenalaatuja. Minusta reseptiin sopi hyvin pieni kirpeys, joka on ominainen Granny Smith omenille. Jos käytät makeampaa omenalaatua, voit käyttää reseptissä halutessasi vähemmän sokeria. Näin saat hillosta vielä vähän terveellisemmän version.

Tämä karamelli- omenahillo on myös siitä kätevä, että raaka-aineita ei tarvita montaa. Myöskään hillosokerille ei ole tarvetta, joten kaikki ainekset luultavammin löytyvät jo kaapistasi. Lopputulos on ehkä lähempänä sosetta kuin hilloa, mutta meillä tämä on hilloa.

Hillo on myös helppo ja suht nopea valmistaa. Sulatat sokerit, lisäät karamelliin voin ja ei muuta kuin omenat sekaan ja sekoittamaan. Kaikkia hilloja pitää hetki keittää, eikä tämä ole siitä poikkeus. Kun omenoista on lähtenyt suurin neste kattilaan, pienennät lieden lämpöä ja annat hautua noin 30 minuuttia. Aina välillä käyt vähän sekoittamassa ja tarkistamassa tilannetta.

Jos alkuvaiheessa vaikuttaa siltä, että sokerista jää joukkoon sokeriklönttejä, niin ei huolta. Viimeistään kun omenista irtoaa neste ja alat keitellä seosta hilloksi, viimeisetkin sokerilohkareet sulavat.

Tässä hillossa voit hyvin vaikuttaa millaisen rakenteen haluat lopulliseen tuotteeseen. Itse pidän siitä, että hillossani on pieniä omenan palasia sattumina joukossa. Mutta ei liikaa, osan pitää olla kunnolla soseutunut. Mikäli haluat hillostasi täysin sileää, voit viimeisenä surauttaa hilloa sauvasekoittimella. Jos haluat sattumia ja omenan palasia, painele omenia kauhalla, kun sekoitat hilloa viimeisiä kertoja. Voit itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon painelet ja millaisen lopputuloksen haluat.

Tarkoituksia karamelli- omenahillolla on monia.

Minä tein tämän hillon täysin tarkoituksella, että käytän sitä laskiaispulliin. Karamelli- omenahillo sopii kuitenkin vaikka mihin! Voit esimerkiksi kokeilla sitä kääretortun tai kakun täytteeksi. Se sopii pannarin päälle tai aamupala paahtoleivän kanssa. Pb&j anybody? Puuron kanssa, korpun päälle, lätyille, pannukakulle tai jugurtin sekaan. Listaa voisi vain jatkaa ja jatkaa.

omenahilloa purkissa pinterest mallikuva

Tein hilloa tarkoituksella sellaisen määrän, että se ei jää unohduksiin kaappiin. Toki maku oli sen mukainen, että ei varmasti unohdu. Tästä reseptistä tuli siis yksi purkillinen hilloa. Jos haluat niin tee kerralla isompi satsi, kaada hillo kuumana puhtaaseen hillopurkkiin ja laita heti kansi päälle. Kun säilytät hillon jääkaapissa, se pysyy hyvänä reilun kuukauden. Reseptissä ei ole suuria määriä sokeria, joten hillon säilyvyys on moniin hilloihin verrattuna lyhyempi. Ei sillä sinänsä mitään väliä ole, koska ei tämä jääkaapissa niin kauaa pysy.

Mitä vielä odotat, ei muuta kuin omenia hakemaan ja omena- karamellihilloa valmistamaan!

2pots2cook caramel apple jam reseptiä on käytetty inspiraationa tätä reseptiä varten.

Itsetehty karamelli- omenahillo moneen käyttöön lusikassa
Print Pin
5 from 1 vote

Karamelli- omenahillo

Course Dessert, Side Dish, Snack
Cuisine finnish
Keyword hillo, karamelli, omena, omenahillo
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

 • 5 kpl keskikokoisia omenoita
 • 1 rkl voita
 • 1 dl fariinisokeria
 • 1 dl hienoa sokeria
 • 1 dl vettä
 • 1 tl vanilijauutetta tai -aromia
 • 1/2 tl suolaa

Instructions

 • Kuori omenat ja paloittele ne kuutioiksi.
 • Mittaa sokerit paksupohjaiseen kattilaan, sulata sokeri kattilassa, keitä kunnes sokerin väri on muuttunut kauniin karamellin ruskeaksi.
 • Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja suola.
 • Anna voin sulaa karamellin joukkoon, lisää vesi, kiehauta ja sekoita. Älä huolestu, vaikka karamellin joukkoon jäisi sokerikiteitä, ne sulavat pois.
 • Lisää omenat. Sekoita omenat hyvin karamellin joukkoon. Sekoita kunnes omenista on irronnut suurin osa nesteestä.
 • Keitä omenia miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja neste haihtunut.
 • Painele omenia kauhalla ja riko rakenne sellaiseksi, kun haluat. Jos haluat kokonaan sileää, soseuta lopuksi hillo sauvasekoittimella.
 • Ota hillo pois liedeltä, lisää vanilja ja sekoita.
 • Kaada hillo kuumana puhtaaseen hillopurkkiin, sulje kansi ja anna jäähtyä kokonaan.

2 Thoughts to “Karamelli- omenahillo”

 1. 5 stars
  Thank you very much and enjoy your day !

  1. Pannuprinsessa

   No Thank YOU! And enjoy your day as well. 🙂

Leave a Comment