Herkulliset Sitruuna Kuppikakut – Lemon cupcakes

sitruunakuppikakut vaaleanpunaiset

English recipe at the end.

Muffins are just ugly cupcakes. Siinäpä sanonta, joka on joskus kauan sitten jäänyt elämään päähäni. Koska niinhän se on. Kuppikakkuhan on enemmän pieni miniatyyri kakku, kuin muffinssi. Eroa on niin koristeluissa ja valmistuksessa. Älkää käsittäkö väärin, hyvä muffinssi oikeaan aikaan on täydellisyyttä. Perfection.

Kuppikakut ovat vähän kuin drag versio muffinsseista. Voikreemi on kuin painovoimaa uhmaava peruukki, kuppikakun koristeet ovat kuin taiteellisesti toteutettu meikki ja värien loisto on huumaava. Näillä kyseisillä kuppikakuilla onkin tästä johtuen lisänimi.

No tea, no shade, no pink lemonade cupcakes.

Nimi, joka on enemmän tai vähemmän syntynyt pienimuotoisesta pakkomielteestäni ohjelmaan nimeltä; RuPaul´s Drag Race. Onko muita faneja? Kisakatsomo kun kausi 12 alkaa? Jos et ole aikaisemin katsonut, niin kaikkein lämpimimmät suositukset! Siinä on jotain niin inspiroivaa ja elämää nostattavaa.

Näistä ihanasti vaaleanpunaiseksi marmoiduista kuppikakuista löytyy sisältä makea yllätys. Jos sanon, että se sisältää sitruunaa oletko yhtään yllättynyt? Et tietenkään. Totta kai sitruuna kuppikakuissa on sitruunaa joka paikassa. Kuppikakun keskelle on tehty pieni kolo, johon on pursotettu sitruunaista valkosuklaa lemon curd ganachea.

Paremman sanan puutteessa, ganache on suklaasta ja kermasta valmistettu tahna.

Ganache on todella monikäyttöinen. Sitä voi käyttää kuorrutteena kakuissa, valutuksena, kastikkeena ja sen voi vaahdottaa kakun täytteeksi tai pursottaa kuppikakun päälle. Käyttötavat ovat melkein loputtomat, kun mielikuvitus on kohdillaan. Eri tarkoituksiin tehdessä kerman ja suklaan suhde muuttuu, tässä reseptissä ganachen on tarkoitus jäädä juoksevaksi jopa kylmetessään.

Suurin osa ihmisistä, jotka leipovat tietävät perus ganache suhteet ja reseptit. Mutta oletko kuullut lemon curd ganachesta? No sellaista olisi nyt tarjolla. Makean valkosuklaan joukkoon sekoitetaan muutama lusikallinen kirpsakkaa lemon curd tahnaa. Tämä minun versioni jäi tarkoituksella kylmetessäänkin löysäksi, mutta joku kerta lähtee kokeiluun koko kakun kuorrutus jämäkämmällä lemon curd ganachella.

Näissä kuppikakuissa on myös kakkupohja, jota voisi väittää täydelliseksi.

Yleensä kun leivon ja kokeilen reseptejä, niistä tulee omiani. Muokkaan reseptejä, lämpötiloja ja aineksia. Kokeilen erilaisia suhteita ja makuyhdistelmiä, teen muutamat epäonnistuneet kokeilut ennen kuin onnistun. Mutta näissä pohjissa en ole tehnyt niin. Nämä kakkupohjat ovat kaikkea muuta kuin oma luomukseni. Olen vain vaatimaton toteuttaja.

Kun kyse on kuppikakkujen pohjista ja kakkupohjista, minulla on luotto resepti, jota seuraan uskollisesti. The Scran Line on influensseri, jonka kakkupohjat ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Täydellisyyttä ei aleta muuttamaan. Siksi tässä käytetty resepti on vain suomennettu ja puolitettu versio kyseisen sivuston reseptistä.

Tällä reseptillä tulee kaksitoista kuppikakkua ja jos noudattaa alkuperäistä reseptiä kokonaisuudessaan, saa 24 herkullista kuppikakkua. Itse puolitin reseptin, koska mitä ihmettä tekisin niin monella leivoksella. Näistäkin lähti taas puolet pikakuljetuksella työpaikalleni. Miten niin kuppikakku ei ole aamupala, päivällinen ja illallinen? Olisi ollut, jos leivosdiileri ei olisi vienyt näitä herkkuja töihin jakeluun.

Sitruuna kuppikakku, no tea no shade no pink lemonade cupcake valkosuklaa täyte

Kuppikakkujen marmorointi on helppo toteuttaa.

Viimeisessä vaiheessa vain jaoin taikinan kahtia ja värjäsin toisen osan pinkiksi. Tämä vaihe on täysin vapaaehtoinen ja voit hyvin jättää värin myös pois, jos sinulla vaikka ei ole punaista tai pinkkiä elintarvikeväriä kotona. Etkä halua yhtä reseptiä varten ostaa kokonaista purkkia. Psst… Jos kuitenkin ostat, voithan ottaa haasteen vastaan ja värjätä vähän mitä sattuu pinkiksi. Kyllä piristää kaikkea ruokaa ja leivoksia kivasti!

Jaettuasi ja värjättyäsi taikinan, helpoin tapa marmoroida kakkutaikina on ottaa kaksi lusikkaa ja vuorotellen nostella muffinsivuokiin erikokoisia lusikallisia taikinaa. Täytä muffinssivuoat 3/4 täyteen. Näin taikinalla on tilaa kohota ja kuppikakuista tulee kauniin tasaiset. Kun taikina on muffinssivuoissa, ota hammastikku ja pyöritä taikinaa varovasti ympäriinsä. Varo kuitenkin, ettet sekoita liikaa, ettei taikina muutu pelkästään vaaleanpunaiseksi.

Kun kuppikakkupohjat ovat paistuneet ja jäähtyneet, niihin tehdään reikä sitruuna-valkosuklaatäytettä varten. Tätä varten on olemassa ihan oma työkalu, jonka voi ostaa luultavasti kaikista leivontatarvike liikkeistä. Meillä ei ole sellaista hienoutta, vaan käytän monitoimityökalua nimeltä omenapora. Omenapora hoitaa homman aivan yhtä hyvin ja on ainakin monikäyttöisempi kuin muffinssipora.

Puhutaanpas sitten voikreemistä.

Herkullinen sitruuna kuppikakku ja voikreemi sekä valkosuklaa täyte

Jos kyseessä on perinteinen amerikkalainen voikreemi, voitte soittaa suoraan hammaslääkärille ja lähteä ostamaan diabetes lääkitystä. En ole yhtään kyseisen kuorrutteen fani. Suomessakin useissa perinteisissä leivoksissa törmää voikreemiin, joka on äklön makeaa ja suussa narskuu tomusokerin kiteitä. Ei kiitos.

Vähän ajassa taaksepäin ja käytin kakkuihin aina sveitsiläistä voikreemiä. Sveitsiläinen voikreemi on todella herkullista, mutta osoittautui usein liian vaivalloiseksi tehdä. Tämän reseptin voikreemi on osoittautunut suosikikseni. Se kulkee nimellä saksalainen voikreemi tai toinen variaatio on ermine voikreemi. Todella helppo foolproof resepti.

Periaatteessa tätä voisi kutsua suomalaisittain kiisselikreemiksi. Aluksi nimittäin valmistetaan paksu kiisseli kananmunista, maidosta ja jauhoista. Tätä vaihetta ajatellen pitää hiukan osata ennakoida kreemin tarve, koska kiisselin pitää jäähtyä kokonaan. Itse teen kiisseli osuuden aina edellisenä päivänä ja viimeistelen voikreemin päivänä, jolloin tarvitsen sen käyttöön.

Sen lisäksi että tämä voikreemi on todella helppo tehdä, siitä on helppo myös luonehtia erilaisia variaatioita. Joten tulevaisuudessa aion varmasti tehdä erilaisia versioita teille kokeiltavaksi. Nyt jo päässäni on ainakin yhden käden sormien verran ideoita kokeiltavaksi. (Oikeasti jopa enemän.)

Tämä kreemi säilyy myös todella hyvin.

Voit huoletta säilyttää sitä huoneenlämmössä parikin päivää. Jääkaapissa säilytät tätä herkkua jopa kaksikin viikkoa. Kun tarvitset kreemiä käyttöön, annat sen vain lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sitten vain vatkaat sähkövatkaimella voikreemin taas kuohkeaksi. Sama homma, jos haluat pakastaa voikreemin. Voikreemi säilyy hyvin kaksi kuukautta pakkasessa.

Saattaa kuulostaa, että tässä on kauheasti työtä, vaiheita ja vaivaa yksiin leivoksiin. Älä kuitenkaan lannistu! Kaikki vaiheet ovat yksinkertaisia ja helposti jaettavissa muutamalle päivälle. Näin sinun ei tarvitse pönottää keittiössä kokonaista vuorokautta putkeen.

Tämän reseptin ei ollut tarkoitus olla ystävänpäivä resepti, mutta sopivan ajoituksen satuttua miksi et tekisi näitä ystävällesi tai rakkaallesi yllätykseksi. Tai ehkä haluat viettää ystävänpäivää tärkeimmän ystäväsi, eli itsesi kanssa. Pidät self-care viikonlopun. Sellaisen, jossa saa syödä yksin vaikka kasitoista kuppikakkua, viettää hetken omaa aikaa ja avata viinipullon kylkeen. Ei kuulosta ollenkaan pahalta, vai mitä?

Toinen hyvä resepti ystävänpäiväksi on tämä karamelli- banaani keikauskakku. Sopii vaikka lahjaksi, jos raaskit luopua siitä.

Tässä suomennettu ja puolitettu resepti kuppikakkujen pohjaan. Vielä uudestaan linkki alkuperäiseen ohjeeseen. Käykää muutenkin kurkkaamassa mitä ihania luomuksia sivulta löytyy. The Scran Line ladies and gentlemen!

This recipe for cupcake base is taken from The Scran Line. I have only translated and halved it. Please go check the site for more recipes and inspirations! Only thing I have made differently is that after making the batter I halved it. Then I colored other half pink and spooned it into cupcake molds switching between batters. After baking I made small hole middle of the cupcake and filled it with lemon curd ganache. Recipe below. Then I piped my lemon buttercream on top of the cupcakes with a star piping tip. Recipe also below.

Erittäin tärkeää!

Huomioi, että kyseisessä reseptissä kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Keskenään erilämpöiset ainekset vaikuttavat taikinan koostumukseen. Toinen tärkeä huomio! Resepti on tehty käyttämällä yleiskonetta, mutta sen voi valmistaa myös sähkövatkaimella. Vielä yksi! Voit tarkistaa puolen tunnin kohdalla ovatko kuppikakut kypsiä, jos taikinaa jää vielä hammastikkuun, jatka paistamista 10 minuuttia ja tarkista uudestaan.

Extra protip: Älä käytä hammastikkua, johon on lisätty jotakin makua. Kerron ehkä omasta, ehkä jonkun muun kokemuksesta, että niistä jää makua leivokseen. Etkä halua pientä mintun vivahdetta sitruuna kuppikakkuihin. Tai muihinkaan leivoksiin.

Vaaleat kuppikakut 12kpl:

Ainekset:
214,5 g jauhoja
132,5 g hienoa sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
62,5 g pehmeätä huoneenlämpöistä voita
187,5 ml maitoa
1 muna
62,5 ml kasviöljyä
1 rkl kreikkalaista jugurttia
1/2 tl vanilja uutetta tai aromia

Valmistus:
– Lämmitä kiertoilmauuni 140c asteeseen tai tavallinen uuni 180c asteeseen.
– Asettele muffinssivuuat pellille.
– Yhdistä kuivat aineet keskenään, sekoita hyvin.
– Seuraavaksi lisää pehmeä voi jauhoseokseen. Sekoita matalalla asetuksella, kunnes taikina muuttuu hiekkamaisen näköiseksi.
– Lisää munat, jugurtti, öljy ja vaniljauute. Sekoita matalalla asetuksella, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Tämän jälkeen kaavi kulhon reunat nuolijalla ja sekoita vielä 20 sekunttia. Varo ettet sekoita taikinaa liikaa.
– Jaa taikina kahteen osaan. Värjää toinen osa taikinasta vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä. Voit käyttää haluamasi määrän väriä, riippuen kuinka pinkin lopputuloksen haluat.
– Nostele lusikalla taikinoita vuorotellen muffinssivuokiin. Täytä vuuat 3/4 täyteen. Lopuksi pyöräytä hammastikulla taikinoita hiukan, että saat marmoroidun kuvion kuppikakkujen sisälle ja pintaan.
– Paista 40 – 50 minuuttia, kunnes hammastikku tulee tökättäessä puhtaana ulos.
– Anna kuppikakkujen jäähtyä kunnolla
– Poista jäähtyneistä kuppikakuista keskeltä pieni pala kakkua täytettä varten. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi omenaporalla.
– Täytä kuppikakkujen keskusta valkosuklaa- sitruunaganachella.
– Pursota sitruunavoikreemi kuppikakkujen päälle tähtityllalla.
– Koristele kuppikakut sitruunankuoren viipaleella ja paperipillistä leikatulla “minipillillä.”

Sitruuna-voikreemi / Lemon custard buttercream

Sitruunan makuinen lumoava voikreemi
Servings 12 kpl

Ingredients

 • 2 1/2 dl maitoa/ milk
 • 1 dl sokeria/ sugar
 • 2 kpl keltuaista/ two egg yolks
 • 1 1/2 rkl perunajauhoja/ potato starch
 • 1 1/2 rkl jauhoja/ flour
 • ripaus suolaa/ pinch of salt
 • 225 g voita/ butter
 • 1/2 dl tomusokeria/ powdered sugar
 • 1 tl vaniljatahnaa tai aromia/ vanilla extract
 • 1/2 dl lemon curd tahnaa/ lemon curd
 • 1/2 sitruunan mehua/juice of lemon
 • vaaleanpunaista elintarvikeväriä/ pink food coloring

Instructions

 • Yhdistä jauhot keskenään, lisää jauhojen joukkoon 1/4 maidosta. Sekoita sileäksi.
 • Lisää loput maidosta, keltuaiset, suola ja sokeri. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
 • Siirrä seos paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä seosta ja kun seos alkaa kiehua alenna levyn lämpötilaa.
 • Kiisseli paksuuntu reilusti, sekoita kiisseliä levyllä muutama minuutti sakeutumisen jälkeen.
 • Anna kiisselin jäähtyä huoneen lämpöiseksi tai kylmetä jääkaapissa yön yli.
 • Pilko voi kuutioiksi.
 • Ota voi ja kiisseli huoneen lämpöön. On tärkeää että molemmat ovat saman lämpöisiä, ettei voi kökköönny. Voit lämmittää kiisseliä mikrossa muutaman sekunnin tarvittaessa.
 • Sekoita sitruunamehu kiisselin joukkoon,
 • Vaahdota voita muutama minuutti, lisää kiisseli joukkoon pikkuhiljaa.
 • Kaavi kulhon reunat.
 • Lisää tomusokeri ja lemon curd. Vatkaa kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Kaavi taas kulhon reunat, jatka vatkaamista vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi vaaleanpunaista elintarvikeväriä haluamasi määrä.
 • Jos voikreemi vaikuttaa löysältä, laita se muutamaksi minuutiksi jääkaappiin ja sekoita uudestaan ennen laitat voikreemin pursotinpussiin.
 • ENGLISH:
 • Combine flour and potato starch. Add 1/4 of the milk in to flour mixture. Mix until no lumps remain. Add rest of the milk.
 • Add egg yolks, sugar and salt in to milk.
 • Cook over medium heat constantly stirring.
 • When custard starts to form lower the temperature of stove. Keep cooking couple minutes.
 • Let custard cool completely to room temperature or leave in fridge over night.
 • Warm butter and custard to room temperature.
 • Add lemon juice in to custard.
 • Beat butter until creamy. Add custard in to the butter little by little. Beat until well combined.
 • Scrape down the edges of the bowl. Add powdered sugar and lemon curd in to the buttercream. Beat couple more minutes.
 • Now you can add food coloring if you desire. Amount is yours to decide. Depends how pink you want your buttercream.
 • If buttercream seems too runny, place it on to a fridge for couple minute. Then quickly beat it again.
 • Place buttercream in to a piping bag.

Lemon curd ganache

Ingredients

 • 50 g valkosuklaata/ white chocolate
 • 50 g kermaa/ cream
 • 2 rkl lemon curd tahnaa/ 2tbs lemon curd

Instructions

 • Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi.
 • Lämmitä kerma. Älä kiehauta, ota liedeltä pois juuri ennen kun kerma alkaa kiehumaan.
 • Kaada kuuma kerma valkosuklaan joukkoon, sekoita kunnes valkosuklaa on kokonaan sulanut joukkoon. Anna jäähtyä hetki.
 • Lisää lemon curd tahna, sekoita kunnes tahna on kokonaan sekoittunut joukkoon.
 • ENGLISH:
 • Firts chop white chocolate.
 • Heat cream just until steam starts to come out. Don´t boil. Remove from stove and add cream in to white chocolate.
 • Stir until chocolate is melted. Let cool for couple minutes.
 • Add lemon curd in to chocolate and stir it until ganache does not have any lemon curd lumps in it.

Leave a Comment