Vaaleat runebergintortut

Kaikki tietävät tarinan siitä, miten runebergintortut on alkujaan kehitelty. Siihen varmasti liittyy myös se, että Runebergin rouva on jouluna leiponut ihan liikaa pipareita. Helppohan se on keksiä leivos, jos on kaappi täynnä pipareita. Tai… ei ehkä ole, mutta se auttaa!

Meillä ainakin syötiin jouluna kaikki piparit. Olivat ne sitten itse tehtyjä tai kaupasta ostettuja. Eipä jäänyt ylimääräisiä muruja.

Runebergintortuista on nykyään äärettömästi reseptejä. On perinteisiä, erilaisia variaatioita ja ei niin perinteisiä versioita. Silti blogia tehdessä on jonkinlainen pakonomainen tarve hypätä runebergintorttujunaan mukaan. Pakko yrittää keksiä joku uusi juttu, tehdä netistä löydetty perinteinen torttutaikina tai jakaa mummun salainen runebergintorttu resepti maailmalle. #Runebergintorttujuna

vaalea runebergintorttu

Sama pakko on laskiaispullien, joulutorttujen, vappumunkkien, piparkakkujen ja kaikkien juhlapyhiin kuuluvien leivosten kanssa. Eikä ihme, kaikki rakastavat näitä herkkuja ja totta kai haluavat tehdä niistä oman versionsa. Jakaa palan itseään perinteen muodossa maailmalle, perheelleen tai ystävilleen.

Nämä tortut menevät enemmän perinteiseen kategoriaan. Pienellä twistillä.

vaalea runerbergintorttu

Tämä “vaalea” runebergintorttu idea lähti kasvamaan ajatuksesta; “meillä ei kyllä ikinä jää pipareita syömättä.” Nykyään todennäköisemmin muillekin kuin itselleni jää yli Digestive keksejä. Koska juustokakku!

Runebergintorttuihin toki voi käyttää normaalistikin mitä vain keksejä. Nimesin nämä “vaaleiksi” koska päädyin käyttämään vaaleita keksejä ja vaaleaa hilloa, sekä maustamaan tortut sen mukaisesti. Paistolämpötila on näissä sen takia hiukan matalampi, että tortuissa säilyisi mahdollisimman vaalea väri. Siksi myös pidempi paisto aika.

Kostukkeeksi päädyin makumaailmaa ajatellen käyttämään ananasmehua. Suoraan purkkiananaksesta tietty. NAM! Pääasiassa siksi, että meillä yksi pääsyöjä ei kaipaa rommin makua. Ja toiseksi, koska meillä rommi käytetään liian hätäisesti colan sekaan. Rommicola, uudestaan NAM!

Jos perinteisempi kostutus tuntuu enemmän omalta jutulta ja rommihammasta kolottaa, voit hyvin tehdä kostukkeeksi rommiliemen.

Tästä linkki Anninuunissa blogiin, josta löytyy niin perinteisempi resepti tortuille, kuin myös niiden kostutukselle. Anninuunissa runebergintorttu reseptiä on myös käytetty inspiraationa raaka-aineiden määrille tässä reseptissä. Lopullinen resepti on muokattu omanlaisekseni.

vaaleat runerbergintortut

Halusin itse kokeilla, miten sokerikuorrutteen valutus toimisi näihin torttuihin. Kiinnosti myös nähdä, miltä runebergintortun fancymmät versiot näyttäisivät. Toimihan se! Tietysti haastetta oli hiukan enemmän, kun vain normaalissa koristelussa. Joten jos on enemmän sinun juttusi, koristele tortut perinteisemmin. Hiukan kyllä jäin itsekin kaipaamaan perinteisen koristelun yksinkertaista kauneutta.

Jos ei muuta, niin näin sai herkullista sokerikuorrutetta reilusti enemmän.

Muistakaa, on erityisen tärkeää, että leipoessa kaikki raaka-aineet ovat saman lämpöisiä. Tässä tapauksessa siis huoneenlämpöisiä. Joten ottakaa hyvissä ajoin kaikki tarvittavat raaka-aineet pöydälle odottamaan. Kun kaikki ns. kylmät aineet mitataan valmiiksi, ne lämpiävät nopeasti. Itse esimerkiksi harrastan syntiä nimeltä: säilytän kananmunia jääkaapissa. Tiedän että ei pitäisi, mutta toistaiseksi pöydiltä ei ole ikinä löytynyt sopivaa tilaa säilyttää kananmunia. Sue me.

Nämä runebergintortut saivat kotona tuomion: ”ehkä jopa parempia kuin perinteiset tortut”. Tosin ehkä vähän puolueellista, kenen aviopuoliso muka uskaltaisi sanoa mitään pahaa toisen leivoksista. Nyt vaan itse kokeilemaan ja kertomaan oma mielipide! Sen verran vielä, että pienempi tuomari söi näitä useammankin. Se sokerihiiri.

Testaisitko itse mieluummin sokerivalutusta, vai oletko enemmän perinteisen koristelun kannalla?

Edit. Hups.. Resepti osiosta oli jäänyt kokonainen pätkä kirjoittamatta torttujen viimeistelystä. Virhe korjattu, resepti kostutukseen ja kuorrutukseen myös lisätty. Näin käy kun kirjoittaa ja yrittää keskittyä kymmeneen asiaan samaan aikaan.

Print Pin
5 from 1 vote

Vaaleat runebergintortut

Ingredients

 • 200 g Voita
 • 2 dl Sokeria
 • 160 g Digestive keksejä muruina
 • 3 dl Jauhoja
 • 1/2 dl Mantelijauhetta
 • 2 tl Leivinjauhetta
 • 1/2 tl Ruokasoodaa
 • 1/4 tl Kardemummaa
 • 1/4 tl Suolaa
 • 1 dl Kermaa
 • 1 dl Appelsiinimehua n.2kpl appelsiineja
 • 1 rkl Appelsiinin kuorta raastettuna yhden appelsiinin kuoret
 • 1 tl Vanilijauutetta tai -aromia
 • 3 kpl Kananmunia
 • Aprikoosi hillo

Instructions

 • Lämmitä uuni 180c asteeseen.
 • Murskaa keksit muruiksi, pienellä monitoimikoneella, käsin tai blenderillä.
 • Yhdistä kuivat aineet keskenään. (Ei sokeria) Sekoita hyvin.
 • Raasta appelsiinin kuori.
 • Purista appelsiinista mehu, lisää appelsiinin kuori mehuun.
 • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
 • Lisää munat yksi kerrallaan, hyvin vatkaten jokaisen välissä. Lisää vanilja.
 • Lisää taikinaan kuivat aineet ja nesteet, vuorotellen ja hyvin vatkaten.
 • Kaada taikina runebergin torttuvuokiin tai korkeisiin kuppikakku vuokiin. Jos käytät pienempiä vuokia, tarkista torttujen kypsyys 10min etukäteen.
 • Paista uunin keskiosassa 25-30 minuuttia, tai kunnes leivosta tökkäämällä hammastikkuun ei jää taikinaa.
 • Anna torttujen jäähtyä kokonaan.
 • Kostuta tortut maltillisesti ananasmehuliemessä.
 • Pursota sokerikuorrutetta ympyräksi torttujen pinnalle. Jos haluat valuta sokerikuorrutetta torttujen reunoille ympyrän muodostamisen jälkeen. Jätä keskelle tyhjä tila hillolle.
 • Lisää hillosilmä sokerikuorrutteen keskelle. Hilloa voit laittaa sen verran reilusti, että hillo ei ala valumaan reunoja pitkin.
Print
5 from 1 vote

Ananasliemi ja sokerikuorutus

Ingredients

 • 1 prk ananasmehua
 • saman verran vettä
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 dl tomusokeria
 • 1/2 rkl vettä
 • 1/2 rkl sitruunamehua

Instructions

 • Kostutuslientä varten kaada ananasmehu purkista mittaan. Lisää joukkoon saman verran vettä kuin ananasmehua tuli. Lisää joukkoon hunaja, sekoita kunnes ainekset ovat seonneet. Hunaja sekoittuu nopeammin, jos lämmität vedev ensin joko kattilassa tai vedeneittimessä.
 • Sokerikuorrutetta varten mittaa tomusokeri kulhoon. Lisää joukkoon vesi ja sitruunamehu. Sekoita kunnolla. Käytä heti, ettei kuorrute kovetu purkkiin.

One Thought to “Vaaleat runebergintortut”

 1. 5 stars
  My Family Loved it. I am definitely sharing Guys, Thanks For sharing this Great Recipe. this recipe and this website with my friend. Hope they also love it. Thank you again for sharing such a great recipe.

Leave a Comment