Suolainen maapähkinä-karamellikastike

Okei! Miltä kuulostaa ihana suolainen karamellikastike? Vesi herahtaa jo kielelle pelkästä ajatuksesta vai mitä? MUTTA… mitä jos karamellikastikkeen joukkoon lisäisi vielä maapähkinävoita? BINGO! Karamellikastikkeen ja pähkinävoin yhdistäminen on ehkä parasta mitä voit jälkiruokamaailmassa tehdä. Okei, muitakin mahtavia yhdistelmiä on, mutta tämä menee kyllä kärkipäähän.

Tätä karamellikastiketta voi käyttää vaikka mihin. Esimerkiksi jäätelön päälle. Kuvittele kastiketta valumaan ja korostamaan vaniljajäätelöä tai suklaajäätelön ja maapähkinän ihanaa makuyhdistelmää. Haluatko viedä hedelmäsalaatin uudelle tasolle? Kaipaavatko pannukakut uutta herkkua päälle? Tekeekö mielesi syödä karamellikastiketta suoraan kulhosta? Jos vastasit yhteenkin kohtaan kyllä, tämä maapähkinä-karamellikastike on juuri sitä mitä tarvitset.

Kastike on helppo valmistaa ja se koostuu pääasiassa kodin perustarvikkeista. Maapähkinävoi on ehkä ainoa erikoisuus, mitä ei välttämättä kaikilta löydy kotoa. Ainakaan aina. Ainoa vaikea asia tässä reseptissä on se, että saat kastikkeen tarjolle etkä lusikoi sitä suoraan suuhusi.

Itse myönnän olevani jonkinlainen pähkinävoiholisti… Tungen pähkinävoita melkein kaikkeen ja aina kun mietin mitä leipoisin, ajatus karkaa johonkin joka sisältää maapähkinävoita. Joten voin luvata, että vastaisuudessa sitä tullaan käyttämään useammassakin reseptissä.

Mikä on sinun himoherkkusi tai raaka-aine jota haluat aina tunkea omiin leipomuksiisi?

Muutama protip reseptin valmistuksessa! Kun sulattaa ja sekoittaa sokeria, sokeri hiukan ”paakkuuntuu.” Ei haittaa, viimeistään kun lisäät kerman kaikki sokerikiteet häviävät, kunhan sekoitat hyvin. Maapähkinävoita saa laittaa todella reilun ruokalusikallisen, dippaa lusikka kunnolla purkkiin ja nosta kunnon kimpale pähkinä ihanuutta karamellin joukkoon.

Lets start!

Suolainen maapähkinä-karamellikastike

Ingredients

 • 1 dl sokeria
 • 1 dl kermaa
 • 30 g voita
 • 1 tl vaniljatahnaa tai aromia
 • 1 rkl maapähkinävoita reilu lusikallinen
 • 1/4 tl suolaa

Instructions

 • Sulata sokeri vahvapohjaisessa kattilassa tai teflonpohjaisessa syvässä pannussa. Sekoita sokeria koko ajan rauhallisesti, että se ei pääse palamaan.
 • Jatka sekoittamista kunnes sokeri on muuttanut väriään kauniin karamellinruskeaksi.
 • Lisää joukkoon voi, anna voin sulaa sokerin joukkoon samalla koko ajan sekoittaen.
 • Lisää kerma, sekoita hyvin ja anna kiehua n.1min.
 • Ota seos pois hellalta.
 • Lisää suola, vanilja ja pähkinävoi.
 • Sekoita karamellikastike hyvin, kaada kulhoon jäähtymään ja odottamaan tarjoilua tai tarjoile suoraan lämpimänä jäätelön kanssa.

Vastaa